Facebook
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Facebook sa pre vyšetrovanie EÚ obrátil na súd

BRATISLAVA – Spoločnosť Facebook sa obrátila na európske súdy pre obavy o súkromie počas vyšetrovania zo strany Európskej únie (EÚ). Tá vedie dve vyšetrovania s cieľom zistiť, či firma porušuje zákony o hospodárskej súťaži. V rámci získavania informácií si Európska komisia (EK) vyžiadala interné dokumenty, ktoré obsahujú 2 500 konkrétnych kľúčových fráz, podľa Facebooku si to však vyžaduje odovzdanie nesúvisiacich, ale vysoko citlivých, dát.

Facebook podal na súdoch EÚ odvolanie, v ktorom argumentuje proti rozsahu žiadostí o dokumenty, informuje spravodajský portál BBC s tým, že EK tvrdí, že sa bude na súde brániť.

Vyšetrovanie možného protisúťažného správania sa Facebooku naďalej pokračuje, uviedla EK.

Právny zástupca Facebooku Tim Lamb uviedol, že spoločnosť spolupracuje s EK a očakáva, že jej odovzdá státisíce dokumentov. „Výnimočne široká povaha žiadostí komisie znamená, že by sme boli povinní prevziať prevažne nerelevantné dokumenty, ktoré nemajú nič spoločné s vyšetrovaniami komisie, vrátane vysoko citlivých osobných informácií, ako sú lekárske informácie zamestnancov, osobné finančné dokumenty a súkromné informácie o príbuzných zamestnancov,“ vyjadril sa právnik.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Hovorca spoločnosti zase trval na tom, že Facebook sa neusiluje zdržať vyšetrovanie, pričom bol dosiaľ s informáciami veľmi ústretový. Brusel si podľa neho vyžiadal všetky dokumenty, ktoré obsahujú frázy ako „veľká otázka“, „skončiť“ či „nie je pre nás dobré“, a to by mohlo spoločnosť prinútiť, aby odovzdal dôverné bezpečnostné hodnotenia svojho ústredia v Kalifornii. Facebook tvrdí, že ponúkol vyšetrovateľom z EK, aby si citlivé dokumenty pozreli v bezpečnej miestnosti, kde by sa nedali vytvoriť kópie, ale túto ponuku Brusel odmietol.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices