vajcia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Prvé slovenské reštaurácie prijali záväzok ukončiť používanie klietkových vajec

BRATISLAVA – Prvé slovenské reštaurácie prijali záväzok ukončiť používanie klietkových vajec. Doteraz pritom túto snahu prezentovali len potravinárske reťazce a hotely. Aktuálne sa však pre tzv. bezklietkovú politiku rozhodli bratislavské podniky 1. Slovak pub, Kláštorný pivovar, Bratislavská reštaurácia Flagship a Kaviareň F. X. Messerschmidta, ako aj stupavská reštaurácia spojená s farmou – Biofarma Príroda.

Ako ďalej informuje združenie Humánny pokrok, klietkové vajcia úplne prestanú používať od augusta tohto roka. „Stanú sa tak priekopníkmi bezklietkových štandardov v slovenskom reštauračnom sektore a prispejú k ukončeniu klietkového chovu, v ktorom žijú na Slovensku stále takmer tri milióny sliepok,“ dodáva združenie.

Podľa jeho predsedu Martina Smreka si ľudia čoraz väčšmi uvedomujú, aký dopad majú ich voľby na životy sliepok, a zodpovednosť v tomto smere chcú vidieť aj u firiem. „Sme preto veľmi radi, že prvé záväzky chrániť sliepky prichádzajú už aj od popredných reštaurácií. Ich rozhodnutie prijať bezklietkový záväzok je výborným krokom a nastavuje nové štandardy gastro služieb na Slovensku, ktoré budú čoskoro nasledovať aj ďalšie reštaurácie,” uviedol. Kým medzi slovenskými reštauráciami sú bezklietkové záväzky novinkou, pri potravinárskych reťazcoch ide už o bežnú súčasť politiky spoločenskej zodpovednosti. Záväzok nepoužívať klietkové vajcia najneskôr od roku 2025 majú takmer všetky veľké reťazce.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices