Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Vladimír Bilčík o česko-slovenských Tatrách v čase korony. KOMENTÁR

Roky trávim v Tatrách letnú dovolenku. A potvrdzujem, že tento týždeň priniesol na tunajšie pomery nezvyčajne krásne a stabilné počasie. Nemám však pocit, že Tatry sú výnimočne plné, ako o tom v týchto dňoch píšu mnohé médiá či ľudia na sociálnych sieťach.

Je prirodzené, že suché slnečné dni lákajú mnohých stráviť deň-dva na horách. Zástupy návštevníkov, ktorí čakajú na lanovku alebo na občerstvenie pri horskej chate, sú však úplne bežnou tatranskou realitou každé leto.

Je možné, že si turistov v Tatrách akurát teraz viac všímame. V čase korony totiž trávi väčšina našincov leto iba na Slovensku, a teda aj vo Vysokých Tatrách môže byť aktuálne viac dovolenkárov z rôznych kútov našej krajiny než zvyčajne.

Je to v zásade dobrá správa pre naše zdravie, pokiaľ naďalej dôsledne nosíme rúška v obchodoch a vo vlakoch a dbáme na základné odstupy od ostatných. A je to aj dobrá správa pre našu ekonomiku. Veď ešte pred takými tromi mesiacmi by sa nám ani nesnívalo, že ľudia sa takto vrátia k dovolenkám, cestovaniu a turistike.

Nemali by sme však šíriť falošný pocit, že je po kríze. Tento týždeň som navštívil štyri vysokohorské chaty a je zjavné, že z Tatier sa citeľne vytratila poľština, angličtina i nemčina. Tie jazyky stále sem-tam počujete, ale turistov, ktorí nimi komunikujú, a teda sú roky pre mňa súčasťou tradičnej tatranskej dovolenky, je menej než zvyčajne.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Kto nechýba sú tí najtradičnejší návštevníci z Čiech a Moravy. Aj včera v Sedle pod Ostrvou, odkiaľ je táto fotka, som sa dal do reči s učiteľom z Mostov u Jablunkova, ktorý každoročne berie svojich ôsmakov k Popradskému plesu a ani toto leto nevynechal dovolenku s rodinou v Tatrách.

A teraz od dojmov k číslam – tie potvrdzujú, že v našich veľhorách momentálne ozaj dominujú hlavne česko-slovenskí návštevníci. Zároveň platí, že Tatry stále ponúkajú voľné miesta pre ďalších dovolenkárov. K letu patrí oddych, tak si ho užime. Nezľavujme pritom však z nárokov na poctivú debatu o čokomkoľvek vrátane bombastických správ o preplnených Tatrách. Koronakríza zostáva našou hlavnou realitou počas dovolenky i po nej.

 

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices