koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Bezpečná a účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19 je podľa Komisie najistejšia stratégia ukončenia krízy

Európska komisia ukončila prípravné rozhovory s farmaceutickou spoločnosťou o nákupe potenciálnej vakcíny proti COVID-19. Zamýšľaná zmluva so spoločnosťou Sanofi by umožnila nakúpiť vakcínu pre všetky členské štáty EÚ. Zámerom je, aby Komisia mala po preukázaní bezpečnosti a účinnosti vakcíny proti ochoreniu COVID-19 k dispozícii zmluvný rámec na nákup 300 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ. Komisia ďalej intenzívne rokuje s inými výrobcami vakcín.

Predsedníčka von der Leyenová uviedla: „Európska komisia robí všetko, čo je v jej silách, aby Európanom zaistila rýchly prístup k vakcíne, ktorá bude bezpečná a ochráni ich pred koronavírusom. Krok, ktorý sme dnes urobili so spoločnosťou Sanofi, je prvý dôležitý míľnik na ceste k oveľa širšej európskej stratégii v oblasti vakcinácie. Čoskoro budú nasledovať ďalšie kroky. V pokročilom štádiu sú naše diskusie s niekoľkými ďalšími spoločnosťami. Hoci dnes nevieme, ktorá vakcína bude v konečnom dôsledku fungovať najlepšie, Európa investuje do diverzifikovaného portfólia sľubných vakcín na základe rôznych druhov technológií. Tým sa zvyšujú naše šance, že rýchlo získame účinný prostriedok proti vírusu. Vakcína by sa stala celosvetovým statkom. Sme odhodlaní pomôcť zabezpečiť prístup pre zraniteľnejšie krajiny, aby prekonali túto krízu.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová uviedla: Bezpečná a účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19 je najistejšia stratégia ukončenia krízy. Preto sme v uplynulých týždňoch rokovali o jednotnom prístupe EÚ na zaistenie dávok sľubných potenciálnych vakcín. Dnešné oznámenie o ukončení prípravných rozhovorov so spoločnosťou Sanofi je prvým dôležitým krokom v tomto smere s cieľom poskytnúť našim občanom rovnaký prístup k vakcíne.“

Zámerom ukončených prípravných rozhovorov je dosiahnuť predbežnú dohodu o nákupe, ktorá sa má financovať z nástroja núdzovej podpory, v rámci ktorého sú vyčlenené finančné prostriedky na vytvorenie portfólia potenciálnych vakcín s rôznymi profilmi a od rôznych spoločností.

Európska komisia sa takisto zaviazala zabezpečiť, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to kdekoľvek na svete, nielen doma. Nikto z nás nebude v bezpečí, až kým v bezpečí nebudeme všetci.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Preto sa jej od 4. mája 2020 podarilo získať takmer 16 mld. EUR v rámci celosvetovej iniciatívy v oblasti univerzálneho prístupu k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu a celosvetovej obnovy s názvom Globálna reakcia na koronavírus.

Komisia je takisto pripravená spolu s medzinárodnými partnermi zisťovať, či sa nájde dostatočný počet krajín, ktoré by súhlasili so združením zdrojov a spoločne od výrobcov objednali vakcíny pre seba, ako aj pre krajiny s nízkymi a strednými príjmami. Krajiny s vysokými príjmami by mohli vystupovať ako inkluzívna medzinárodná skupina obstarávateľov, čím by urýchlili vývoj bezpečných a účinných vakcín a následne by tieto vakcíny sprístupnili čo najväčšiemu počtu ľudí na celom svete, ktorí ich potrebujú.

Súvislosti

Európska komisia predstavila 17. júna európsku stratégiu na urýchlenie vývoja, výroby a nasadenia účinných a bezpečných vakcín proti COVID-19. Komisia bude financovať časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín formou dohôd o predbežnom nákupe a za to získa právo na nákup stanoveného počtu dávok vakcíny v konkrétnom časovom rámci. Poskytnuté finančné prostriedky sa budú považovať za preddavok za vakcíny, ktoré členské štáty nakúpia.

Keďže rozhodnutie investovať do vakcíny proti COVID-19 je pre vývojové spoločnosti vysoko rizikové, najmä vzhľadom na vysoké náklady a značnú mieru zlyhania, vďaka dohodám bude možné realizovať investície, ktoré by sa inak jednoducho neuskutočnili.

Vzhľadom na tretiu fázu klinického skúšania potenciálnej vakcíny, ktoré prinieslo sľubné výsledky z hľadiska vyvolania imunitnej odpovede, plánuje spoločnosť Sanofi požiadať v júni 2021 agentúru EMA o povolenie na uvedenie na trh.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices