veľvyslanec Slovenskej republiky v Keni František Dlhopolček
veľvyslanec Slovenskej republiky v Keni František Dlhopolček

EN pre mladých: Bola to len otázka času, kedy sa vírus dostane do Afriky, hovorí veľvyslanec Dlhopolček

V dnešnej časti EN pre mladých sme vyspovedali veľvyslanca Slovenskej republiky v Keni Františka Dlhopolčeka, ktorého sme sa pýtali na aktuálnu situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu v Afrike, konkrétne v Keni. V rozhovore Dlhopolček povedal, že: “ Až 80 % ľudí v Keni je asymptomatických.“ Od veľvyslanca sme zisťovali, aké sú kapacity nemocníc a povedal nám:„Ak niekto vážne ochorel, v nemocnici miesto nemal“.

V rozhovore bola reč aj o humanitárnej pomoci Afrike. Podľa jeho slov však kontinent dostáva minimálnu pomoc od ostatných štátov. Slovensko ako jediná krajina z EÚ poslala do Kene humanitárnu pomoc, pričom Dlhopolček dodal:„Dúfam, že náš príklad povzbudí aj iných, že ak chceme pomôcť Keni, tak treba poslať niečo konkrétne“. Hovorili sme aj o obnove ekonomiky. Podľa veľvyslanca vývoz kvetín patrí k prioritám tejto krajiny, avšak letisko zatvorili.

Viac sa dozviete v rozhovore alebo v podcaste.
Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ a Keňa podpísali dohodu o ekonomickom partnerstve

Európska únia a Keňa podpísali dlho vyjednávanú obchodnú dohodu, ktorej cieľom je zvýšiť objem tovaru …

Consent choices