jedlo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Patrí pečivo do chladničky vo vrecúšku a prečo nepatrí jablko k banánu? Odborníčka radí, ako skladovať potraviny

BRATISLAVA / Štatistiky ukazujú, že každý jeden z nás vyhodí za rok približne 100 kilogramov potravinového odpadu. Európska únia sa zaviazala, že do roku 2030 zníži plytvanie jedlom minimálne o polovicu. Začať ale musí každý od seba.

Mnohí z nás si ani neuvedomujú, ako ​v domácnostiach plytváme potravinami. Štatistiky ale hovoria o faktoch, ktoré nepotešia. Ako povedala šéfka OZ Free food Alexandra Kolarik, ročne sa vyhodí na celom svete 1,3 miliardy ton potravín a paradoxne približne 1 miliarda ľudí trpí hladom. Z množstva nahromadených potravín by hladujúcich ľudí dokázali odhodené veci nakŕmiť štyrikrát.

Ako je to na Slovensku?

Napriek tomu, že podrobné štatistiky zo Slovenska neexistujú podľa Kolarik sa v štatistikách Eurostatu odhaduje, že ročne odhodí jeden Slovák 100 až 150 kilogramov odpadu. „Neplytváme len potravinami, ktoré vyhodíme ale plytváme aj prírodnými zdrojmi – vodou, prácou, pôdou, vylesňovaním,“ upozorňuje odborníčka.

Minimálna trvanlivosť vs dátum spotreby

Pri bežných potravinách rozpoznávame dva faktory – minimálnu trvanlivosť a dátum spotreby. Kolarik pripomína, že množstvo ľudí nevie rozoznať rozdiel, prípadne im nerozumejú. „Označením dátumu spotreby označujeme čerstvé potraviny ako sú, mlieko, syr… Takéto potraviny, ktoré sú čerstvé, po uplynutí dátumu spotreby už nie sú vhodné na konzumáciu.“

„Pokiaľ hovoríme o potravinách s označením minimálnej trvanlivosti, tak niektoré dokážeme spotrebovať niekoľko dní, týždňov a niekedy až roky,“  vysvetľuje Kolarik.

Odborníčka vytvorila aj desatoro neplytvania potravín a podľa nej základom uvedomiť si to, že plytvanie potravinami, je problém.

Chlieb nepatrí do mikroténového vrecúška

Správne skladovanie udrží potraviny dlhšie čerstvé, stačí len poznať pár jednoduchých pravidiel. Medzi najčastejšie chyby v skladovaní potravín patrí pečivo. To nepatrí do mikroténového vrecúška. „Mikroténové vrecúško spôsobuje plesnivenie, ten chlebík tam nemôže dýchať. Ak môžete, kúpte si špeciálne vrecúško kombináciou bavlny a mikrovlánka,“ informuje Kolarik. Takýmto spôsobom vydrží pečivo dlhšie a nesplesnivie. Pokiaľ takéto vrecúško nemáte, stačí použiť obyčajnú bavlnenú utierku a vložiť napríklad rohlík do chlebníka.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Hrozno na stole, nie je dobrý nápad

Ďalšou častou chybou je, že sa hrozno vyskytuje na našom stole. „Hrozno by sa malo skladovať v chladničke, s tým, že ho môžete nechať aj s obalom vo vnútri,“ dodáva Kolarik. Prepláchnuť by sme ho mali až pred použitím.

Jablko vedľa banánov, či hrušiek nedávajte

Ak uskladňujete na jednom mieste toto ovocie, mali by ste spozornieť. „Jablká produkujú veľa etylénového plynu, čo spôsobuje, že všetky kusy ovocia a zeleniny dozrievajú rýchlejšie, tým pádom sa rýchlejšie kazia.“ Vhodná kombinácia je spolu uskladniť jablká a zemiaky. Vďaka plynu zabraňujú klíčeniu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices