koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva Slovákov na dodržiavanie zásady rúško, odstup, ruky

BRATISLAVA / Za uplynulých 24 hodín v našej krajine pribudlo 14 infikovaných, dokopy tak na Slovensku potvrdili 2 368 prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. S nákazou zomrelo doposiaľ 29 pacientov. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, počet hospitalizovaných pacientov je 23. Počet vyliečených je aktuálne 1 771.

Slovensko hlási 14 nových prípadov koronavírusu

V pondelok pribudlo 14 prípadov nákazy koronavírusom. Od prepuknutia ochorenia Covid-19 sa na Slovensku nakazilo už 2 368 ľudí.

Šiestich infikovaných evidujú v okrese Bratislava. Po dva prípady hlási okres Vranov nad Topľou a Prešov. V okresoch Dunajská Streda, Košice, Senec a Senica nahlásili po jednom nakazenom. Pozitívne testy malo deväť žien a päť mužov vo vekovom rozpätí od 13 do 56 rokov.

Laboratóriá urobili 1 320 testov, spolu otestovali už vyše 267-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečilo sa 25 ďalších pacientov. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak stúpol na 1 771.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje ľudí na organizovanie rodinných osláv s vysokým počtom návštevníkov či cestou do zahraničia

Hoci rastúci počet prípadov nákazy koronavírusom epidemiológovia očakávali, naďalej vyzývajú verejnosť na opatrnosť. Za kľúčové považujú najmä dodržiavanie takzvanej zásady ROR, teda rúško – odstup – ruky. Úrad v tejto súvislosti tiež upozorňuje ľudí na organizovanie rodinných osláv s vysokým počtom návštevníkov či cestou do zahraničia.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

„Zväčša ide o importy zo zahraničia a aktívne dohľadané kontakty s pozitívnymi osobami zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a cieleného testovania týchto kontaktov,“ informovala Dáša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Hygienici dodávajú, že aktívne vyhľadávanie osôb, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými, naďalej „intenzívne“ pokračuje, a preto sa predpokladá, že počet potvrdených prípadov môže narastať. Verejnosť tiež vyzývajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí, a to napríklad aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices