Zdroj: Facebook Távozó Indexesek/ fotky: Bődey János, Huszti István

ROZHOVOR: Ohrozili sme svoje živobytie, ale svojich zásad sa nevzdáme, tvrdí zástupkyňa šéfredaktora portálu Index.hu

Milyen jellegű hírportál volt az Index.hu?

Az Index.hu a kétezres évek elején indult, a magyar internettel együtt nőtt nagyra, mára az ország piacvezető és mértékadó online hírportálja lett, közel száz fős szerkesztőséggel, 1-1,5 millió olvasóval naponta. Kritikus, informatív, szórakoztató, olvasói körében felülreprezentált a városi, felsőfokú végzettségű réteg, valódi néplapként ellenzéki és kormánypárti olvasók is olvasták. Az Index csaknem teljes egészében reklámbevételekből tartja el magát.

 Felvázolná röviden a lap tulajdonosi hátterét?

Az Index.hu Zrt. a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában van, az alapítvány egyszemélyes kuratóriumának elnöke Bodolai László, az Index.hu korábbi jogásza. Az alapítványt létrehozó cég a Nanga Parbat, melyet Bodolai László néhány évvel ezelőtt eladott az Indamédiának. Az Indamédia Ziegler Gábor és Vaszily Miklós tulajdonában van, ők a tulajdonosai az Index felületeit értékesítő cégnek is, illetve korábban megkötött hosszú távú szerződéseken keresztül az Index az ő cégeiktől vásárol különféle szolgáltatásokat is (könyvelés, it, stb.) Ziegler Gábor, és az Indamédia igazgatóságának egy másik tagja, Andacs Botond néhány héttel ezelőttig tagja volt az Index.hu igazgatóságának is. Formailag tehát az Indamédia nem tulajdonosa az Indexnek, informális hatása azonban nagyon jelentős.

Tudomásunk szerint az internetes oldal körüli ügy Dull Szabolcs főszerkesztő elbocsátásával kezdődött, aki állítólag felelős volt bizonyos üzleti titkok kiszivárogtatásáért. Valóban ez váltotta ki ezt a lépést az igazgatóság részéröl?

Dull Szabolcs elbocsátása egy hónappal azután történt, hogy az igazgatósági ülésről üzleti titkok szivárogtak ki.  Az emlegetett üzleti titkok, amelyek a 24.hu nevű oldalon jelentek meg, arról szóltak, hogy az Index igazgatósága, az akkor még ig-tag főszerkesztő és az ig-tag Index vezérigazgató, Pusztay András határozott ellenkezése ellenére az Indamédia által felkért külsős tanácsadók javaslatára, az Index igazgatóságának Indamédiás tagjainak és Bodolai Lászlónak a támogatásával egy az Index.hu végét jelentő feldarabolási tervet vizsgálnak.
A terv szerint az Index rovatait külső cégekbe szervezték volna ki. A hírről értesülve a szerkesztőség jelezte az olvasóknak, hogy a lap veszélybe került, a botrány hatására a tervet visszavonták, a tanácsadókat – akik közül az egyik maga is az Index konkurensének számító azonnali.hu egyik tulajdonosa, Gerényi Gábor – elküldték.
Bár arra nem derült fény, hogy a 24.hu-nak ki szivárogtatta ki a tervet, Bodolai László egyértelműen Dull Szabolcsot tette érte felelőssé. A 24.hu cikkének megjelenése után azonban még nem tartotta szükségesnek Dull elbocsátását, csak az igazgatóságból távolította el, a főszerkesztő kirúgására egy hónappal később került sor. A kiváltó okként akkor Bodolai a szerkesztőségnek a szivárogtatásra hivatkozott, később azonban egyre újabb okokat jelölt meg.

Bizonyos sajtóhírek szerint gazdasági okai voltak a strukturális változásoknak és Dull állítólag szembeszegült a portál gazdasági érdekeivel. Bodolai László, az igazgatóság elnöke cáfolta, hogy a weboldal politikai függetlensége veszélybe kerülne. Hogy látja Ön a helyzetet?

Miután Vaszily Miklós, aki korábban az Origó átalakításában is fontos szerepet játszott, majd az MTVA, és TV2 élén is ismertté vált, mint a Fidesz médiaügyi intézőembere, néhány hónappal ezelőtt bevásárolta magát az Indamédiába, az Index átalakítására tett lépések nem voltak teljesen váratlanok. Az Index.hu csaknem teljes mértékben kiszolgáltatott az Indamédiának szerződéses és egyéb viszonyain keresztül, így eredendő veszélyt jelentett, hogy gazdasági okokra hivatkozva gyakorolhatnak nyomást a szerkesztőségre.
A koronavírus a hirdetési piacon is éreztette a hatását, a szerkesztőségben már történtek is jelentős megszorítások, ezzel együtt a lap látogatottsága még nőtt is járvány alatt, és az azóta megjelent információk szerint az Index.hu reklámbevételei sem estek vissza. Ilyen előzmények után az átalakítási terv – amely a lap végét jelentette volna – erős bizalmatlanságot keltett a szerkesztőségben. Jeleztük az olvasók felé a veszélyhelyzetet, és garanciákat kértünk arra, hogy az Indamédia nem követel meg eltúlzott, a valóban szükségesnél nagyobb mértékű leépítéseket, nem húzódnak meg politikai motivációk a megszorítási tervek mögött. A szerkesztőség a kért garanciákat nem kapta meg, egyúttal menesztették Dull Szabolcs főszerkesztőt.

 A főszerkesztő menesztése után felmondott a vezető szerkesztő (Tóth-Szenesi Attila), a két főszerkesztő helyettes (Munk Veronika és HaászJános ) és a munkatársak nagy része. Ez közös döntése volt a szerkesztőségnek, vagy mindenki egyedül határozta el, hogy szintén felmond?

Mindenki egyedül határozta el, hogy felmond-e vagy nem, de az Index szerkesztősége egy erős közösség, közös értékekkel. Az egyik ilyen érték a függetlenség, vagyis hogy kívülről senki nem szólhat bele a tartalomba, és senki nem mondhatja meg, hogy kikkel dolgozzunk vagy ne dolgozzunk együtt. Dull Szabolcs menesztése így a legtöbbeknek egy egyértelmű válaszvonal volt, például nekem is.

A munkatársak nagy része anyagi bizonytalanságba került. Van lehetőségük más független lapoknál elhelyezkedniük?

A szerkesztőség sokféle munkatársból áll, egyedi élethelyzetekkel, a járványhelyzet után kialakult munkaerőpiaci helyzet semmiképp nem teszi könnyűvé száz ember elhelyezkedését, sokan valóban a megélhetésüket tették kockára az elveikért. Ezzel együtt viszont azt látjuk, hogy megmozdult most az olvasótábor is, rengeteg a segítő felajánlás, a támogató szándék, ez erőt ad, és segít abban, hogy pozitívan lássuk a jövőt.

A szerkesztőség mint kollektív esetleg kidolgozott valamilyen nevezzük „válságtervet“?

A szerkesztőségnek nem volt kidolgozott válságterve, az egységes felállás nem egy megtervezett stratégia része volt, hanem a történetek láncolatának szükségszerű következménye, de bízunk benne, hogy azt az űrt, amelyet a szerkesztőség felállása létrehoz, sikerül majd valamilyen formában betölteni.

 Ön szerint mi lesz most az Index lap sorsa?

Ez a tulajdonosain és a lap új vezetésén múlik. A nyilvános adatokból látszik, hogy most sok olvasó elpártolt, de látni kell, hogy az Index.hu továbbra is egy bejáratott brand, az olvasók egy része pedig nem különösebben rugalmas, még az Origó is meg tudta tartani olvasószámának jelentős részét, pedig ott tényleg gyökeres változások történtek.
Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices