hypoteka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci sa po uvoľnení protinákazových opatrení vrhli po pôžičkách na byty

BRATISLAVA / V júni rástol na Slovensku objem úverov medziročne silným tempom. Ide najmä o pôžičky na bývanie. Ľudia si začali požičiavať opäť hneď potom, ako prestali platiť reštrikčné opatrenia a ekonomika začala jemne naberať dych. Klesli naopak spotrebné úvery. Národná banka však už pred krízou varovala, že sa zadlžujeme prirýchlo. Teraz v kríze si treba dávať pozor dvojnásobne.

Národná banka slovenska začala už predminulý rok varovať, že Slováci sa zadlžujú najrýchlejšie v regióne a pristúpila k reguláciám. Potom prišli korona-opatrenia v marci a apríli, ktoré všetko zmrazili.

Oproti tomu, čo sme videli na začiatku 2020, tak v marci a apríli nastalo výraznejšie spomalenie, hovorí Marek Ličák z Národnej banky Slovenska.

V máji prišlo potom k postupnému uvoľňovaniu a máme leto, ktoré akékoľvek úverové mrazy zažehnali. Možno až priveľmi. Celkovo vzrástol objem poskytnutých úverov na konci júna skoro na 40 miliárd eur.

Počas prvého polroka sme zaznamenali pomerne výrazný nárast hypoték, hovorí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Stúpli teda najmä úvery na bývanie a to o 9.6 percenta.

Ľudia, ktorí odložili otázku bývania počas pandémie, tak odložili túto otázku na neskôr, Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

Nedostatok bytov a nízke úrokové sadzby nútia ľudí kupovať drahé nehnuteľnosti a zadlžovať sa. Je nedostatok nájomných bytov a Slováci okrem toho bývajú radi vo vlastnom. Treba byť ale opatrní.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Úverovanie na bývanie vzrástlo medziročne na slovensku skoro o 10%, čo sú silné čísla aj bez krízy a ešte pred ňou NBS varovala, že Slováci hamujte – zadlžujete sa prirýchlo.

Analytik odporúča zadĺžiť sa tak, aby splácanie splátok dovolilo žiť normálny život, inak to bude dlhá, predlhá adrenalínová jazda. Najprv si to skúste na nečisto.

Vyskúšať si nejaké tri mesiace, či som schopný splácať ten úver, ktorý plánujem si zobrať a keď siahnem na tie úspory, ktoré som si akože odložil, tak už je zle, hovorí Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity.

Okrem toho si zvážte, nakoľko je ohrozená vaša pracovná pozícia z pohľadu korona krízy. Pred úverovými eskamotérmi sa chránia aj banky, ktoré ich tak vlastne chránia aj pred samými sebou. Klesli naopak spotrebné úvery, ľudia tak nenakupujú veci, ktoré až tak nepotrebujú, alebo im nevydržia tak dlho.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices