mimoriadna2

Maurícius vyhlásil stav environmentálnej núdze. Ostrov požiadal o pomoc Francúzsko

Maurícius/ Na ostrove vyhlásili stav environmentálnej núdze. Toto rozhodnutie padlo po tom, ako japonská loď uviazla v plytkej vode a začalo z nej vytekať palivo.

Premiér Pravind Jugnauth o tom informoval, keď satelitné snímky ukázali veľké tmavé škvrny na vode neďaleko prírodnej oblasti, ktorá je podľa vlády „veľmi citlivá“.

Maurícius žiada o pomoc

Krajina požiadala o pomoc Francúzsko, preto, lebo ich najbližším susedom je práve francúzsky ostrov Réunion. Podľa Jugnautha je Maurícius závislý od turizmu, preto táto nehoda pre ostrov znamená veľké nebezpečenstvo. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na svojej sociálnej sieti reagoval, že Francúzsko je pripravené pomôcť. „Ak je biodiverzita ohrozená, je potrebné konať. Francúzsko je tu. Spolu s mauritánskym ľudom. Môžete sa spoľahnúť na našu podporu. Teraz nasadzujeme tímy a vybavenie z ostrova Réunion,“ napísal na sociálnu sieť Twitter.

Loď, z ktorej unikajú tony paliva, sa plavila z Číny do Brazílie. Minister životného prostredia Kavy Ramano vyhlásil, že sa krajina nachádza „v stave environmentálnej krízy“.

Vláda informovala, že plavidlo uviazlo už 25. júla, ale pobrežnú stráž nikto neinformoval. Prípad už vyšetruje polícia.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

Zástupca Greenpeace Africa Happy Khambule uviedol, že do vody uniká viac ton nafty a oleja.

Krajina má pripravený pohotovostný plán.

Ostrov má už desať rokov pripravený presný plán, ako postupovať pri ropných škvrnách. Tento pohotovostný plán je však pripravený len na prípad, že unikne maximálne desať ton ropy. Pri väčších katastrofách krajina musí žiadať o pomoc iné štáty.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices