Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vpravo). PHOTO: © European Union- EP.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo navštívi Česko, Rakúsko i Poľsko. Hovoriť budú o užšej spolupráci

Americký minister zahraničia Mike Pompeo od 11. do 15. augusta navštívi mestá Prahu, Plzeň, Viedeň, Ľubľanu a Varšavu.Pompeo sa stretne s českými politickými špičkami.

Pompeo sa stretne Babišom aj so Zemanom

V Plzni ho privíta český minister zahraničia Tomáš Petříček. S Petříčkom si pripomenú koniec druhej svetovej vojny. V hlavnom meste Českej republiky sa stretne s premiérom Andrejom Babišom. Diskutovať budú o snahe odolávať tlaku Ruska a Číny, ale aj o spolupráci v oblasti jadrovej energie. Pompeo sa stretne aj s prezidentom Zemanom.

Na 13. augusta je naplánované stretnutie Pompea so slovinským prezidentom Borutom Pahorom a premiérom Janezom Janšom. Hovoriť budú hlavne o možnej užšej spolupráci dvoch krajín, napríklad v oblasti jadrovej energie

14. augusta bude americký minister zahraničia vo Viedni, stretnúť sa má s ministrom zahraničných vecí Alexanderom Schallenbergom a kancelárom Sebastianom Kurzom. Rokovať budú o strategickom partnerstve a tiež o rastúcom obchodnom a investičnom partnerstve.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Posledný deň má Mike Pompeo naplánované stretnutie s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a ministrom zahraničných vecí Jacekom Czaputowiczkym. Hovoriť budú o zotavovaní sa z pandémie COVID-19, o zabezpečení sietí 5G, ale aj o zlepšení regionálnej energetiky a infraštruktúry v rámci iniciatívy Trojmoria. Pompeo sa vo Varšave stretne aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

mimoriadna2

MIMORIADNE: Južnou Moravou sa prehnalo tornádo

Južnú Moravu vo štvrtok zasiahli silné búrky, počas ktorých sa pravdepodobne objavilo aj tornádo. Veterný …

Consent choices