Hojsík
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Namiesto spoločného hľadania riešenia sa mi poľovníci vyhrážajú a útočia!

?‍♂️Som skutočne sklamaný akým spôsobom povytŕhala Slovenská poľovnícka komora (SPK) vety z kontextu môjho statusu. Pre osvieženie pamäti musím uviesť, že 16.8.2019 situáciu sama SPK zhodnotila spoločne s vtedajšou ministerkou Matečnou slovami „Situácia s africkým morom ošípaných (AMO) na Slovensku už nie je vážna, ale už je dramatická“ a presne o rok minister Mičovský uviedol, že „Agrorezort zdvojnásobuje odplatu za odovzdané vzorky z diviakov a v prípade nedostatočného lovu požiada o súčinnosť ozbrojené zložky Slovenskej republiky“

?‍♂️Ak si uvedomíme skutočnosť, že od prvého prípadu pozitívneho nálezu afrického moru ošípaných (AMO) na území Slovenskej republiky už uplynul rok a počas tohto obdobia sa nákaza rozšírila v poradí už do šiesteho okresu na Slovensku, niečo nie je v poriadku. Alebo sa prijaté mimoriadne opatrenia ukážu ako nesprávne a neúčinné, alebo sa ich realizácia a kontrola nevykonáva dostatočne a treba ich zákonne vynútiť.

Poľovníci robia všetko dobre, iba žeby nie

V prvom rade je potrebné povedať, že v prípade nákazy v 6 okresoch argumentovať jediným revírom v ktorom sa po roku podaril znížiť stav na 0 je smiešne. V druhom rade je skutočne zarážajúce, akým spôsobom reaguje najväčšia stavovská organizácia na Slovensku. Zosmiešňovanie typu „Nie poľovné združenia, ale užívatelia poľovných revírov“ ma skutočne prinútilo sa zamyslieť. Kto je užívateľ poľovného revíru? V zmysle zákona 274/2009 Z.z. je užívateľom poľovného revíru fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá vykonáva právo poľovníctva v poľovnom revíri a môže užívať poľovný revír sama alebo prostredníctvom nimi založenej poľovníckej organizácie.

Položme si otázku, ak je v poľovnom revíre 100 fyzických osôb, kto predkladá plán lovu? 100x jednotlivý užívateľ, alebo poľovnícka organizácia – združenie? Myslím, že to viac nestojí za komentár. Ostáva ale najzásadnejšia otázka. Z akého čísla vychádzame. Sú kmeňové stavy zvierat imaginárne čísla, alebo skutočnosť. O koľko % sa navýšil lov diviačej zvery v okresoch spadajúcich pod mimoriadne opatrenia, ktoré trvajú už viac ako rok a aký bol skutočný a nie evidenčný prírastok diviačej zvery v tých istých okresoch? V čom je teda najväčší problém?

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

?Ročne nám stúpajú škody spôsobené diviačou zverou, ako je to možné ak zároveň tvrdíme, že odstrely sú rekordné. Nemali by škody klesať? AMO sa nedarí zastaviť a je potrebné si porovnať, že do dnešného dňa máme 223 prípadov u diviačej zveri a 13 prípadov v chove domácich ošípaných. Je úplne zrejmé, ktoré vnímavé zviera je skutočný problém a preto je úplne prirodzené, že riešenie je depopulácia diviačej zvery.

Nikto netvrdí že vlk vyrieši všetko

?Rovnováha v prírode je vždy v rovnici potrava vs predátor. Vlk nie je všeliek a nikdy to tak nebolo prezentované, ale určite je možné ho definovať ako prirodzeného predátora pre diviačiu zver. Tak ako vlk prirodzene znižuje stav diviačej zvery, tak intenzívne poľnohospodárstvo a podmienky, ktoré vytvárajú práve poľovné združenia vo svojich revíroch (česť výnimkám) zvyšujú reprodukciu diviačej zvery, čo každoročne môžeme odsledovať na stúpajúcich škodách na poľnohospodárskych a lesných porastoch. Ak by populácia diviaka nebola extrémne premnožená, AMO a predátori si s nákazou poradia. Ak však nákaza diviačej zvery ohrozuje veľkokapacitné chovy domácej ošípanej, je potrebné viac konať a menej účelovo komentovať statusy poslancov EP.

?‍♂️Ak by však najväčšia stavovská organizácia, akou SPK skutočne je, niekedy prečítala texty článkov s porozumením, zistila by, že citované články jednoznačne podporujú fakt, že nie je priestor na hľadanie toho, kto stav spôsobil, ale je priorita vyriešiť problém.

?Nikto nikdy netvrdil, že vlk by problém vyriešil sám…

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices