Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. PHOTO: © European Union-EP.

Miriam Lexmann v rámci cyklu Veľkí Európania predstavuje Editu Steinovú. Deportovali ju do Osvienčimu, neskôr vyhlásili za svätú

I keď s rodnou sestrou konvertovali zo židovstva na katolícku vieru, deportovali ich už ako karmelitánky do Osvienčimu. Odmietla viacero možností, ako sa miestu smrti vyhnúť – chcela zostať pri ľuďoch. A tak sa stala ich „anjelom utešiteľom“.

Tri krátke zastavenia k tejto veľkej postave európskych dejín:

 Editu Steinovú (1891 – 1942) si v dnešný deň pripomíname ako patrónku Európy. Jej meno bude vždy pripomínať hrôzy druhej svetovej vojny, ktorých hrdinskou obeťou sa stala. Dobrovoľne, pretože sú dôkazy, že mala viacero príležitostí na útek. Nepovažovala však za správne odísť od ľudí, a tak odvahou, akú si vieme len ťažko predstaviť, vyvrcholila jej celoživotná túžba po pravde.

 V roku 1933 vstúpila v nemeckom Kolíne ku sestrám karmelitánkam a prijala meno Terézia Benedikta z Kríža. Ešte v tom istom roku prosila pápeža Pia XI., aby nemlčal vo veci Hitlerovej nenávisti k Židom. Pápež neskôr napísal encykliku odsudzujúcu hrôzostrašné mylné konanie, ktoré stavia človeka proti inému človeku, s názvom „Mit Brennender Sorge“. Edita vnímala nielen duchovne, ale čítala aj spoločenské znaky doby a považovala za povinnosť konať.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Pápež Ján Pavol II. ju v roku 1998 vyhlásil za svätú a o rok neskôr sa s Brigitou Švédskou a Katarínou Sienskou stala spolupatrónkou Európy. Známy je jej výrok: „Pre kresťana neexistujú cudzí ľudia. Náš blížny je vždy ten, koho máme pred sebou v tomto okamihu a kto nás väčšmi potrebuje, nehľadiac na to, či je sympatický viac alebo menej, či je toho „morálne hodný“, alebo nie.“

Každý z nás dnes zažíva aj náročné výzvy a časom sa zdá, že ich je veľa. Inšpirovaní veľkou Editou sa im môžeme postaviť s nádejou, odvahou a odhodlaním nevzdať sa pravdy.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices