Simecka
Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Foto: Kancelária MŠ.

Europoslanec Šimečka odovzdal protestný list proti krvavému násiliu veľvyslancovi Bieloruska v SR

Bratislava 10. augusta – Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka odovzdal protestný list na veľvyslanectve Bieloruskej republiky v SR proti krvavému potlačeniu občianskych protestov v Bielorusku.

Šimečka položil pred bránu bieloruského veľvyslanectva symbolický biely kvet pre zbité obete policajného násilia a odovzdal list pre veľvyslanca, v ktorom odsudzuje krvavé potlačenie pokojných občianskych protestov v Bielorusku.

„Verím, že sa zhodneme, že právo na spravodlivé voľby aj právo na združovanie patria k základným ľudským právam, ku ktorým sa naše krajiny zaviazali,“ uvádza Šimečka v protestnom liste. „Dovoľte mi, aj v mene mojich voličov a občanov Slovenskej republiky, vyjadriť očakávanie, že v Bieloruskej republike príde k urýchlenému ukončeniu násilia, k prepusteniu nespravodlivo zadržaných, k vyšetreniu postupu bezpečnostných zložiek a k umožneniu spravodlivého a nezávislého vyhodnotenia prezidentských volieb,“ pokračuje europoslanec Šimečka.

V závere listu Šimečka (PS) zdôrazňuje, že ako člen Výboru pre zahraničné vzťahy (AFET) a viceprezident frakcie Renew Europe bude situáciu citlivo pozorovať a podporovať demokratický rozvoj Bieloruska. Pokračujúce represie zo strany vládneho režimu môžu ohroziť spoluprácu EÚ a Bieloruska v rámci politiky tzv. Európskeho partnerstva.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Masové protesty v Bielorusku vypukli večer 9. augusta, na základe hromadiacich sa podozrení o sfalšovaní volieb zo strany úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Takzvaný „posledný európsky diktátor“ vládne v krajine už 26 rokov. Bezpečnostné zložky reagovali na občianske protesty násilím, za použitia obuškov, slzného plynu, vodných diel a oslepujúcich granátov. Vláda tiež v krajine výrazne obmedzila prístup na internet.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices