Lukasenko
Alexander Lukašenko. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Tisícky ľudí vyšli do ulíc na protest proti manipulácií volieb. Lukašenko získal v Bielorusku 80%

MINSK / Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je v úrade je už 26 rokov, obhájil svoj mandát do ďalšieho funkčného obdobia. Tridsaťsedemročná bývalá učiteľka, ktorá zjednotila roztrieštené opozičné skupiny a na predvolebné mítingy prilákala desaťtisíce ľudí, výsledky vyvrátila, pričom uviedla, že verí svojim očiam a väčšina patrila opozícii.

Podľa Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka  sú zásahy vládnej moci v Bielorusku voči politickým oponentom a občanom slobodne vyjadrujúcim svoj názor neprijateľné.Uvádza sa to v stanovisku rezortu diplomacie v reakcii na výsledky prezidentských volieb, ktoré sprevádzajú masové protesty a zatýkanie. Voľby vyhral súčasný prezident Alexadr Lukašenko. „Vyzývam prezidenta Alexandra Lukašenka na dodržiavanie základných princípov demokracie a slobody slova. Za prejav názoru nemôže byt nikto prenasledovaný,“ uvádza sa vo vyhlásení šéfa rezortu diplomacie.

„Zásahy vládnuceho režimu v Bielorusku voči politickým oponentom a občanom slobodne vyjadrujúcim svoj názor sú neprijateľné. Vyzývame prezidenta Alexandra Lukašenka na dodržiavanie základných princípov demokracie a slobody slova. Za prejav názoru nemôže byt nikto prenasledovaný,“ uvádza sa v stanovisku MZVEZ.

Európski lídri vyzvali bieloruské úrady, aby dodržiavali demokratické štandardy a rešpektovali občianske práva ľudí. Poľský prezident Andrzej Duda a jeho litovský kolega Gitanas Nauseda v nedeľu v noci vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzvali Minsk, aby sa zdržal násilia a rešpektoval základné ľudské práva a občianske slobody. Ruský prezident Vladimir Putin a líder Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev medzičasom v pondelok zagratulovali Lukašenkovi k víťazstvu.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko obhájil vo voľbách svoj mandát a nastupuje do svojho šiesteho funkčného obdobia. Ústredná volebná komisia oznámila, že po zrátaní všetkých hlasovacích lístkov si politik, ktorý je na čele krajiny už 26 rokov, pripísal 80,23 percenta hlasov. Už po vyhlásení prvotných výsledkov vyšli protestovať do ulíc Minsku a ďalších miest tisícky ľudí. Protesty sprevádzali strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov použila gumové projektily, vodné delá i zábleskové granáty a bila ich aj obuškami. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna policajti zadržali viac ako 200 ľudí, desiatky demonštrantov utrpeli zranenia.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Ku komentovaniu situácie v Bielorusku sa pridala aj hlava štátu. „Prezidentka SR Zuzana Čaputová je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsudzuje násilie použité proti jeho občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby slobodne vyjadrili svoj názor. Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova, musia byť rešpektované a dodržiavané,“ informoval hovorca prezidentskej kancelárie Martin Strižinec.

Protesty a nefungujúci internet

V krajine počas volieb nefungoval internet, čo podľa Lukašenkových odporcov zabraňovalo nezávislým médiám informovať o volebných nezrovnalostiach. Až 40% voličov mohlo hlasovať predčasne, kedy 5 dní volebné urny nikto nestrážil. To je podľa opozície spôsob, ako volebný režim hlasovanie falšuje.

S výsledkami nesúhlasili aj tisícky ďalších ľudí, čo vyšli do ulíc Minsku a ďalších miest protestovať proti manipulácii s voľbami. Protesty sprevádzali strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov použila gumové projektily, vodné delá i zábleskové granáty a bila ich aj obuškami. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna policajti zadržali niekoľko stoviek ľudí a stovky demonštrantov tiež utrpeli zranenia. Protesty trvali dlho do noci.

Voľbám prechádzali veľké opozičné demonštrácie a zásah úradov voči aktivistom a novinárom, pričom dvaja hlavní opoziční kandidáti Viktor Barbariko a Valerij Cepkalo sa napokon nemohli na voľbách zúčastniť. V sobotu zase zatkli poradcu Cichanovskej a ona samotná vyhlásila, že má obavy o svoju bezpečnosť a preto strávila noc mimo svojho domu. Opozícia uviedla, že očakáva zmanipulované voľby a bude sledovať alternatívny počet hlasov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices