peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Koronavírus prevetral naše peňaženky. Koľko si Slováci dokázali našetriť?

BRATISLAVA / Pandémia koronavírusu je veľkou skúškou aj pre naše peňaženky. Viacerí zistili, na čo je dobré tvoriť si finančnú rezervu. Prvý nápor sme zrejme odvrátili, no už teraz sa treba pripraviť na horúcu jeseň. Je totiž viac ako pravdepodobné, že zástupy nezamestnaných sa budú rozširovať.

Súčasná koronakríza narobila v našich peňaženkách značný prievan. Svedčí o tom aj fakt, že každá piata rodina nemá rezervu už ani na jeden mesiac. „Nie sme pripravení na takéto významné udalosti,“ konštatuje odborník Michal Orlovský.

Optimum je mať k dispozícii 3-6 mesačných príjmov. Realita je však často iná, chýba nám finančný plán a aj preto sa mnohí Slováci chystajú uskromniť. Ešte stále totiž môže byť aj horšie. „Môže dôjsť k prehodnoteniu stavu zamestnancov,“ myslí si analytik Uincredit bank Ľubomír Koršňák.“Až teraz cítime ekonomické dopady toho, že niektorí zamestnávatelia prepúšťali ľudí, znižovali mzdu, siahali na rôzne príplatky, odmeňovanie zamestnávateľov, atď,“  povedala psychologička Lucia Košťálová.

Ťažké časy zvyknú odhaliť kto je na krízu ako pripravený a komu bude dopriaty pokojný spánok.„Iba 10 % domácností má financie na pokrytie ročného výpadku príjmu,“ dodáva Orlovský.

Finančná rezerva by mohla byť pre mnohých Slovákov životne dôležitá už na jeseň, kedy sa predpokladá, že o prácu prídu ďalšie tisícky ľudí.„V metodike úradov práce by tá nezamestnanosť na prelome roka mohla, respektíve koncom roka atakovať tie dvojciferné úrovne,“ informuje analytik Koršňák.Podľa analytičky Evy Sádovskej: „Všetko bude v nasledujúcich mesiacoch závisieť od toho, ako sa bude dariť nielen našej ekonomike, ale aj našim najväčším odberateľom zo zahraničia.“

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Údaje z júna pritom vyzerajú optimisticky. „Priemysel sa síce prepadol, ale medziročne už iba o 8,5 %“ konštatuje Sádovská.

Za farmaceutickým, chemickým a už aj automobilovým priemyslom však ďalšie stále zaostávajú. Otázkou preto je, či na jeseň vstanú z popola, alebo im hrozí ešte väčší prepad.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices