Photo: Marta Turisová

Údolím Wachau k panoráme Melku bez zástupov turistov

Dovolenka pri mori, doma alebo v blízkych „zelených“ destináciách? Ak rešpektujeme bezpečnosť ako základný princíp, máme stále dosť možností. Rozhodovanie na poslednú chvíľu a na základe aktuálnej epidemiologickej situácie môže byť výhodou. Bohaté možnosti relaxu, zážitkov a poznávania sú devízou aj našich rakúskych susedov. Malebné údolie Wachau, známu vínnu oblasť bohatú na prírodné krásy, ktorá je súčasťou UNESCO, si v týchto dňoch užijete vo veľmi komornej atmosfére.       

Brehy Dunaja sú lemované kláštormi, zámkami i zrúcaninami hradov, architektonické pamiatky sa striedajú s marhuľovými sadmi, pásmi viníc, skalnými zrázmi a kľukatiacimi sa oblúkmi dunajských ramien. Kým ľavú stranu pokrývajú terasy a vinice, opačný breh je porastený sviežimi zalesnenými svahmi a sadmi.

Cesta z Bratislavy do Melku

Jazda na kvalitných rakúskych diaľniciach je pohodová, smerujeme na Linz, viedenský obchvat nás zakrátko privedie na najstaršiu rakúsku diaľnicu A1. Existuje však aj iná možnosť – na mimoúrovňovej križovatke Schwechat vyjsť vpravo a pokračovať na S1 smer Graz, Linz. Treba to zvážiť najmä v špičke, križovatku využívajú dovolenkári smerujúci na juh Európy. Ak sa rozhodnete pre tento variat, tiež sa dostanete na A1. Pred St. Pöltenom sa po pravej strane rozprestierajú zelené pahorky plné viniča, medzi ktorými už z diaľky rozoznáte majestátnu panorámu benediktínskeho opátstva. Po výjazde 80 z diaľnice zídete priamo do mestečka Melk.

Mestečko Melk ako na dlani. Photo: Marta Turisová

 Fotána, najkrajšia pošta i najstaršia pekáreň

Melk má viac ako tisícročnú históriu, autentickú atmosféru a príťažlivý flair. Iný je v lete a iný na jeseň. Je dôvod sa sem vrátiť, keď sa naplno rozbehnú oberačkové slávnosti. Mesto si získa návštevníka na prvý pohľad panorámou predĺženého Hlavného námestia lemovaného historickými budovami zo 17. a 18. storočia. Predvádzajú sa zaujímavými fasádami, príbehmi a históriou. Nie sú to muzeálne objekty, všetky žijú, fungujú a hosťa vítajú s otvorenou náručou. Zurčiaca fontána sv. Kolomana z roku 1687, neskorogotický kostol zo začiatku 16. storočia, budova pošty postavená v r. 1792 na objednávku poštového majstra Jozefa Furnberga s profilom na priečelí fasády. A vedľa dobový Zur alte Post s reštauráciou a malebným podkrovným ubytovaním.

Budova najkrajšej pošty v Rakúsku. Photo: Marta Turisová

Kult kvetín všade, kam sa pozriete

Dominantou dolnej časti námestia je Hotel Melk Stadt s farebnými kaskádami verben v oknách a na balkónoch. Interiér nesklame, v jedálni so starožitnými stolíkmi, pri ktorých je každá stolička iná a originálna, sa vznáša atmosféra minulosti monarchie. Zdá sa, že radnica si tradície prísne stráži, predajne suvenírov nestihli vytlačiť predajničku najstaršieho pekárstva a domácich remesiel zo 16. storočia, starý pivovar či historickú budovu považovanú na najkrajšiu poštu v Rakúsku. K tomu úzke uličky so schodmi vedúcimi ku kláštornému komplexu, ku ktorému je to príjemná prechádzka, aj keď s prudším stúpaním. A kult kvetín: sú ich plné črepníky, terakotové nádoby či stolíky na miniatúrnych terasách všade, kam sa len pozriete…

Jednoducho neodoláte: niekoľko z nich už kvitne u nás, v Bratislave.  Photo: Marta Turisová

Najväčší barokový klenot v Európe

Majestátny, 360 metrov dlhý benediktínsky kláštor je najväčšou pamiatkou svojho druhu v Európe a jeden z najväčších klenotov barokovej architektúry na svete. Múry uchovávajú historické dedičstvo v podobe sakrálnych a dobových predmetov, rúch či kalichov. Veľkolepý kláštorný chrám je zasvätený apoštolom Petrovi a Pavlovi, a pravidelne sa v ňom konajú bohoslužby. Pýši sa 64 metrov vysokou, bohato zdobenou kupolou a dvoma vežami v priečelí, ktoré sú dominantou celého komplexu. Umeleckú výzdobu kostola vytvorili významní majstri z obdobia baroka, najmä Antonio Beduzzi a Johann Michael Rottmayr.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo
Barokový klenot má stovky miestností, vstup je monumentálny. Photo: Marta Turisová

Modli sa, pracuj a čítaj 
Najcennejším bohatstvom je však je kláštorná knižnica – budovaná v duchu hesla zakladateľa mnícha Bendikta Ora et labora et lege – Modli sa, pracuj a čítaj. Opátstvo tvorí rozsiahly komplex budov predstavujúci úctyhodných 500 miestností. Niektoré z nich sú určené na reprezentatívne účely. Najkrajšia je Mramorová sála, kde je uložených cca 16 000 kníh, dominuje jej slávna freska od Paula Trogera a je miestom prijímania vzácnych návštev. Špirálovité schodisko vedie k ďalším dvanástim knižničným miestnostiam, nie sú otvorené pre verejnosť, spolu však uchovávajú viac ako stotisíc zväzkov.

Reprezentatívne sály so vzácnymi freskami. Photo: Marta Turisová

Komnaty cisárovnej Márie Terézie

Melk je známy aj z románu Meno Ruže od Umberta Eca, ktorý sa inšpiroval nielen majestátnosťou a tajomnými priestormi, ale aj postavou, ktorá pochádzala práve z tohto opátstva. Niektoré cisárske komnaty a reprezentačné sály s bohatou barokovou výzdobou sa spájajú s menom Márie Terézie, ktorá Melk rada navštevovala. Nielen úvod, aj záver je veľkolepý: vstup do kláštora vďaka monumentálnemu schodisku, dlhým chodbám, moderným umeleckým a audiovizuálnym efektom na stenách a záver – kvôli panoráme krajiny. Z polkruhovej terasy sa otvára výhľad doďaleka a k tomu mestečko Melk ako na dlani. Ale to nie je všetko, barokový chrám strieda ten prírodný. Intenzívne sme si užili jeden aj druhý a len s malým počtom turistov.

Dominantou je chrám s vežami na priečelí a jedinečnou energiou vo vnútri. Photo: Marta Turisová

Prírodný chrám s moderným stvárnením

Kláštorný park bol vybudovaný v roku 1750 v barokovom slohu a v roku 1995 bol renovovaný. Dominantou architektúry je záhradný pavilón so zaujímavými maľbami a umeleckými dielami v kultivovanej parkovej úprave. Cestičkami a chodníkmi sa môžete vybrať „benediktínskou cestou úplnej slobody“ ako navigujú nápadité informačné usmernenia. Všetky terasy, prevýšenia, aleje i zákutia sú prístupné, s výnimkou aleje vzácnych stáročných líp. Sčasti barokový park a sčasti anglická záhrada príjemne kontrastujú stvárnením duchovných a filozofických tém s futuristickým pohľadom súčasných umelcov. Nechýba im silný náboj evokujúci pocity pokory a tolerancie. A k tomu chorály, ktoré spolu s vtáčím spevom vychádzajú z korún stromov, kde sú umiestnené maličké reproduktory. Ilúzia minulosti a prítomnosti života mníchov je dokonalá…

Kráčajte ďalej a dostanete sa na benediktínske chodníky s chorálmi. Photo: Marta Turisová

Melk nie je obliehaný turistami, mesto sa však pripravuje na zber hrozna a ochutnávky tunajšieho mimoriadne kvalitného vína. Aj túto sezónu sa pri dodržiavaní bezpečnostných opatrení konajú rôzne podujatia a organizujú koncerty klasickej hudby. Ak máte chuť, niekoľko si ich užijete aj v priebehu augusta.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices