koronavirus, skola, ziak
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pandemická komisia spôsobila rozruch. Proti návrhu sa búri minister aj rodičia, aký bude nástup do škôl?

BRATISLAVA / Môžu v septembri nastúpiť do škôl bez obmedzení aj deti a učitelia, ktorí pôjdu posledné dva týždne prázdnin do zahraničia? Na tom sa členovia vlády v stredu dohadovali viac než hodinu. Aj medzi rodičmi spôsobilo veľký rozruch odporúčanie pandemickej komisie. Deti, ktoré by koncom prázdnin vycestovali kamkoľvek za hranice, hoci aj do zelenej krajiny, by museli ísť buď do karantény alebo mať negatívny test, ktorý si uhradia sami. Návrh ministra zdravotníctva sa nestretol s pochopením ani u ministra školstva.

Čestným prehlásením, ktoré žiak odovzdá na začiatku školského roka, rodič vyhlási, že jeho dieťa nemá príznaky ochorenia COVID-19 a že nenavštívilo „červenú“ krajinu. Povedal to počas rokovania vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

​Podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) však Gröhling „predbieha“ a konečné znenie vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Návrh, ktorý na vládu predložila pandemická komisia, napokon stiahli. Od rodičov totiž vyžadoval, aby do čestného prehlásenia zahrnuli okrem vyhlásenia o bezinfekčnosti aj to, že dieťa v posledných dvoch týždňoch nebolo v zahraničí. Týkalo sa to pritom všetkých krajín, a to aj tých, ktoré Slovensko označilo ako zelené, teda bezpečné.

Na začiatku školského roka by rodičia podľa ministra školstva predložili čestné prehlásenie, že ich dieťa nemá príznaky ochorenia COVID-19 a že neprázdninovalo v rizikovej krajine. Podobné prehlásenie by odovzdal rodič znova, ak by dieťa vymeškalo v škole minimálne tri dni. Gröhling nepredpokladá, že by sa nejaký rodič postavil k tejto úlohe nezodpovedne a nechcel „povedať pravdu“. „Myslím si, že ako spoločnosť sme tak ďaleko a prežili sme si tri mesiace, že takýmto spôsobom budeme riskovať zdravie každého jedného dieťaťa a všetkých ostatných v triede,“ povedal.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Predseda vlády Igor Matovič v tejto súvislosti povedal, že presné znenie čestného vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Gröhling podľa jeho slov zatiaľ v tejto veci „predbieha“. Krajčí na tlačovej konferencii po rokovaní vlády doplnil, že by chcel zvolať konzílium odborníkov, ktoré vyhodnotí, ako čo najlepšie zmanažovať nástup žiakov do škôl.

Gröhling tiež priblížil, že 18. augusta predstaví verejnosti presné znenia opatrení a uznesení. Dodal, že ministerstvo si chce presné znenie aj čestných prehlásení vykomunikovať aj s Úradom verejného zdravotníctva SR. Pravidlá by sa podľa Gröhlinga oproti júnu meniť nemali. Prehĺbiť by sa mala komunikácia s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices