koláž EN, FOTO: Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pompeo podpísal dohodu o presune okolo 1000 amerických vojakov do Poľska

Poľsko/ Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo 15. augusta rokoval s poľskými predstaviteľmi o spolupráci v obrannom sektore. Na základe podpísanej dohody Poľsko súhlasí s presunom amerických jednotiek z Nemecka do Poľska.

Pompeo podpísal posledný deň svojej cesty po krajinách strednej a východnej Európy s poľským ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom dohodu, ktorá umožní pobyt vyššieho množstva amerických vojakov v krajine.

„Toto bude rozšírená záruka – záruka, že v prípade ohrozenia budú naši vojaci stáť bok po boku,“ povedal poľský prezident Andrzej Duda. Poľský prezident ešte dodal, že spomínaná dohoda má zvýšiť bezpečnosť „ďalších krajín v našej časti Európy.“ Podľa neho by sa mohla rozšíriť aj spolupráca v iných aspektoch

V Poľsku je momentálne okolo 4 500 amerických vojakov, k nim sa má pridať okolo tisíc ďalších.
V júli Pentagon informoval, že na základe rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa sa z Nemecka stiahne zhruba 12-tisíc vojakov, avšak okolo 5 600 sa bude premiestňovať v rámci Európy.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices