koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Aký je pandemický plán v druhej vlne pandémie? Pozrite si, čo obsahuje

Slovensko sa podľa schváleného pandemického plánu aktuálne nachádza v prvej fáze v nastupujúcej druhej vlny pandémie. Núdzový stav sa v krajine vyhlási iba v prípade tretej fázy, to znamená, iba pri ďalšom zhoršení epidemiologickej situácie a náraste počtu nakazených.

Ministerstvo zdravotníctva SR v súčasnosti reprofiluje lôžkový fond v určených desiatich nemocniciach po celom Slovensku. Ide o 3 503 infekčných lôžok, čo je skoro 500 na príslušný kraj. Vyhradené lôžka budú k dispozícii len pacientom s ochorením COVID-19, ostatné nemocnice budú naďalej fungovať v štandardnom režime.

Druhá fáza pandemického plánu znamená ďalšie pribúdanie nakazených. Kapacita lôžok by bola naplnená na viac ako polovicu a vznikali by prípadné ohniská. Ministerstvo zdravotníctva vydá príkaz reprofilovať lôžkový fond, čiže štrnásť nemocníc s infekčnými klinikami a oddeleniami.

Krajina by vyhlásila núdzový stav až v tretej fáze. Tretia fáza nákazy by znamenala naplnenosť infekčných lôžok na 75 percent. Okresy, v ktorých by vznikali ohniská, by regionálne úrady verejného zdravotníctva uzatvárali do karantény. Zámerom by bolo spomaliť prenos nákazy a zabrániť kolapsu zdravotníctva. V tejto fáze by sa rozšírila podľa príkazu ministra zdravotníctva aj reprofilizácia lôžok.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Súčasťou pandemického plánu je aj tzv. semafor pre sociálne služby, nemocnice a zariadenia primárnej zdravotnej starostlivosti. Zariadenia sa počas nástupu pandémie budú reprofilovať podľa semaforov.

„Inštitút zdravotníckych analýz ministerstva zdravotníctva špecifikoval štrnásť indikátorov v troch kategóriách. Na základe toho sa opatrenia v danom kraji presunú zo zelenej do oranžovej farby, až po čiernu,“ informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Tieto údaje budú poskytnuté regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré rozhodnú o tom, čo ďalej robiť,“ dodáva Krajčí.

Plán počíta aj štvrtou fázou, v nej pôjde o postupný návrat do medzipandemického obdobia.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices