mimoriadna2

Predseda Európskej rady zvolal mimoriadny summit. Diskutovať budú o bieloruských prezidentských voľbách

V stredu na poludnie zvolal predseda Európskej rady Charles Michel mimoriadny summit na ktorom budú lídri diskutovať o bieloruských prezidentských voľbách a následnom dianí v krajine.

„Bieloruský ľud má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti a slobodne si zvoliť svojho lídra. Násilie proti demonštrantom je neprijateľné a nemožno ho dovoliť,“ napísal na Twitter Charles Michel. Videokonferencia sa uskutoční o 12:00 19. augusta.

Pritom v piatok o situácií v Bielorusku rokovali už aj ministri zahraničia Európskej únie. Na rokovaní sa zhodli, že prezidentské voľby v Bielorusku neboli slobodné ani spravodlivé a tiež odmietajú prijať výsledky, ktoré zverejnila bieloruská volebná komisia. Podľa nej voľby vyhral prezident Alexander Lukašenko s 80% hlasov a opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská získala 10%.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

V Bielorusku sa včera odohrali najväčšie protesty  od vzniku krajiny. Protestuje sa už od vyhlásenia prvotných výsledkov volieb. V minsku protestujú už aj robotníci.Prvé dni protesty sprevádzali aj tvrdé zákroky polície a hromadné zatýkanie. Od 9. augusta polícia zadržala takmer 7000 ľudí, pri zásahoch už 2 zomreli. Polícia demonštranov bije a rozháňa slzným plynom, gumovými projektilmi

Prostredníctvom videa Cichanovská, ktorá je v momentálne v exile v Litve povedala, že je pripravená prevziať zodpovednosť a byť líderkou krajiny. „Aby sme prepustili všetkých politických väzňov a pripravili právne predpisy a podmienky na usporiadanie nových prezidentských volieb,“ dodala Cichanovská.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices