letisko, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Psy na letisku v Dubaji budú mať novú úlohu. Budú hľadať koronavírus!

Spojené arabské emiráty/ Psy na letisku v Dubaji dostali novú úlohu, okrem identifikácii osôb či vyhľadávaní drog budú zisťovať prítomnosť koronavírusu.

Urobilo sa 400 testov, ktoré mali úspešnosť 91 %. Zaujímavosťou je aj ich rýchlosť, vycvičené psy zistili koronavírus do niekoľko minút. Podľa viacerých expertov je test veľmi jednoduchý a neinvazívny. Celé to spočíva len v odobratí vône, ktorá sa vloží do špeciálnej nádoby. Psy počas celého zostávajú v samostatnej miestnosti, a tak ani neprídu do akéhokoľvek kontaktu s cestujúcimi.

„Keď bude vzorka pozitívna, pes sa pred ňu postaví. Všetko zaberie iba pár minút,“ opisuje novinku Salah Khalifa Al Mazrouei, veliteľ špeciálnej psej jednotky. „Spojené arabské emiráty sú prvé na svete, ktoré využívajú policajné psy na detekciu koronavírusu. Sme v priamom kontakte s Veľkou Britániou a Francúzskom, aby sme pokračovali vo výcviku,“ dodal Salah Khalifa Al Mazrouei.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Podľa webu Wirtualna Polska sa podobné výcviky robia aj vo Veľkej Británii a Francúzsku.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

letisko

Európske letiská očakávajú v roku 2024 viac cestujúcich ako pred pandémiou

Európske letiská očakávajú v budúcom roku viac cestujúcich ako pred pandémiou nového koronavírusu. Po výraznom …

Consent choices