Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku, ktorý verejne podporil demonštrantov, odstupuje z funkcie

Bieloruský veľvyslanec Igor Alexandrovič Leščeňa na Slovensku, odstupuje z funkcie. Veľvyslanec to uviedol pre bieloruský nezávislý spravodajský portál Tut.by, dodal, že už predložil aj svoju rezignáciu. Igor Alexandrovič Leščeňa pritom cez víkend cez video podporil účastníkov protestov v Bielorusku.

„Je to logický krok, keďže ma za veľvyslanca menoval súčasný prezident a predpokladá sa, že musím nasledovať politiku, ktorú určuje. Ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že občianske postavenie vyjadrené v mojom vyhlásení prekročilo tento rámec,“informoval diplomat.

Rezignáciu veľvyslanca ešte musí odsúhlasiť s podpisom prezident Alexander Lukašenko. Ten však žiadny dekrét o rezignácii nepodpísal.

Leščeňa vo video, ktoré bolo cez víkend zverejnené uviedol, že je v šoku z mučenia a bitia obyvateľov jeho krajiny. Veľvyslanec vyjadril solidaritu všetkým, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest na pokojné protesty.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Igor Alexandrovič Leščeňa už od roku 1994 pracuje pre bieloruské ministerstvo zahraničia. Leščeňa bol v rokoch 2002-2006 pritom aj samotným asistentom bieloruského prezidenta pre zahranično-politické a zahranično-ekonomické záležitosti. Veľvyslancom tu na Slovensku je od roku 2016.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices