peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V čerpaní eurofondov sme najhorší, no šéfovia samospráv to chcú zmeniť. Žiadajú koniec byrokracie

TRENČÍN / V rokoch 2021 až 2027 by mohli na Slovensko z EÚ pritiecť desiatky miliárd eur. Má to však háčik – musíme ich vedieť aj vyčerpať a v tomto sme v rámci krajín únie najhorší. Šéfovia samospráv to chcú zmeniť a preto sa v Trenčíne stretli so zástupcami Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Ich najčastejšou požiadavkou bolo skoncovanie s byrokraciou.

Doterajšie čerpanie eurofondov prirovnávajú primátori a starostovia ku katastrofe. „V tejto chvíli sme krajina, ktorá najhoršie čerpá eurofondy a je to hanba,“ vyjadrila sa prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Šéfovia samospráv tvrdia, že ak sa situácia nezmení, tak na rozvoj miest a obcí z európskych peňazí, môžeme zabudnúť. „Je šialené, že ten proces trvá stovky dní, to sa musí radikálne znížiť,“ vyhlásil primátor Trnavy Peter Bročka.

„Teraz je čakacia doba 680 dní,“ poznamenala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Podľa štátneho tajomníka ministerstva Vladimíra Ledeckého je teraz prioritou zjednodušiť systém. Primátori miest zdôrazňujú, že vláda musí konať rýchlo, inak samosprávy prídu o milióny eur. „My sa chceme uchádzať o balík 13 miliárd,“ podotkol Rybníček.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Podľa primátorov je kľúčové najmä to, aby o europrojektoch nerozhodovali iba ministerskí úradníci, ale najmä ľudia v regiónoch. Ministerstvo zriadi radu partnerstva. „Tam bol minister a ten rozhodol, ale teraz budú rozhodovať regióny,“ vysvetlil Ledecký.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices