koronavirus, vedci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Odborníci vyzývajú ľudí, aby sa prihlásili na testovanie vakcín proti koronavírusu

BRATISLAVA – Britskí výskumníci vyzývajú ľudí, aby sa zúčastnili na testovaní vakcín proti koronavírusu pod hlavičkou Národnej zdravotnej služby (NHS). Na testy sa prihlásilo už viac ako 100-tisíc ľudí, ale stále to nie je dosť. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že dobrovoľníci sa môžu prihlásiť online.

Odborníci chcú účasť čo najväčšieho počtu ľudí, aby mohli urýchliť svoje úsilie v hľadaní bezpečnej a efektívnej vakcíny. Hľadajú hlavne viac dobrovoľníkov zo „skupín s vysokou prioritou“, ktoré sú vírusom neúmerne postihnuté, a teda osôb patriacich do etnických menšín alebo starších ako 65 rokov.

Vo Veľkej Británii by sa malo podľa očakávaní začať viacero testov potenciálnych vakcín. Do konca roka by v krajine mohli klinicky testovať prinajmenšom šesť rôznych vakcín, vrátane tej, ktorú vyvíjajú na Oxfordskej univerzite a je už v pokročilom štádiu testovania.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Na testovanie bude podľa BBC potrebná účasť státisícov dobrovoľníkov. Tí dostanú testovanú vakcínu alebo placebo a potom v priebehu 6 – 12 mesiacov navštívia nemocnicu alebo iné výskumné zariadenie, kde okrem iného absolvujú krvné testy. Výskumný tím sa ich tiež bude mimo návštev pýtať na príznaky a možno si budú musieť viesť denník alebo týždenne doma absolvovať testy prsostredníctvom výterov z krku a nosa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices