koronavirus, vedci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poliaci údajne ako prví na svete začali s výrobou lieku proti koronavírusu

BRATISLAVA – Poľská spoločnosť Biomed Lublin informovala, že z plazmy rekonvalescentov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, začína vyrábať imunoglobín anti-SARS-CoV-2. Firma tak začala výrobu prvej série poľských liekov na koronavírus so špecifickými protilátkami.

„Sme prví na svete, ktorí začali s výrobou lieku proti COVID-19,“ oznámil Grzegorz Czelej, jeden z autorov koncepcie a regionálny politik v Lubelskom vojvodstve. „Dnes ráno o 8:00 boli zapnuté zariadenia na výrobu liekov. Bez akýchkoľvek pochybností sa potvrdila účinnosť plazmy. Tá je v súčasnosti jediná skutočná a účinná metóda v boji proti COVID-19. Potvrdzujú to aj americké, japonské a poľské výskumy. Aj keď sa vyvinie vakcína, tento liek bude mať doplnkový účinok na vakcínu,“ dodal.

Czelej taktiež verejne vyzval orgány Európskej únie a vlády jednotlivých krajín, aby zriadili plazmové banky. Zároveň zdôraznil dôležitosť rýchleho zozbierania plazmy od pacientov, ktorí sa zotavili z ochorenia COVID-19. „Po dvoch až troch týždňoch hladina protilátok klesne natoľko, že zbieranie plazmy je zbytočné. Z tohto dôvodu by sa mala odobrať okamžite po druhom negatívnom teste na koronavírus,“ poznamenal Czelej.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Samotný liek by mal byť kompletne hotový o dva mesiace. Ako vysvetlil Piotr Fic, člen predstavenstva spoločnosti Biomed Lublin, technologický proces zahŕňa výrobu účinnej látky a následne hotového lieku. „Od procesu vytvorenia imunoglobínu do prípravy hotového lieku uplynú dva mesiace. Ďalšou fázou je klinické testovanie, kde k výsledkom dospejeme po štyroch mesiacoch. Nasleduje registračný proces a potom schválenie lieku na predaj,“ povedal Fic.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices