Lukasenko
Alexander Lukašenko. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Proti Lukašenkovi sú aj tamojší robotníci. Nevrátime sa do práce, kým neodstúpi, odkázali

MINSK – K protestujúcim, ktorí neuznávajú výsledky prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta a požadujú rezignáciu autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka, sa v utorok pridali ďalšie stovky robotníkov. Už 65-ročný prezident, ktorý vládne od roku 1994, odstúpenie odmieta a v snahe zabezpečiť si lojalitu bezpečnostných zložiek podpísal dekrét, ktorým si ctí služby vyše 300 policajných dôstojníkov.

Podľa tamojšieho ministerstva vnútra vyznamenania nesúvisia s tvrdými zásahmi polície, ktorých sa dopúšťala na protestujúcej verejnosti a ktoré vyvolali medzinárodnú kritiku. Doposiaľ bolo v Bielorusku zadržaných takmer 7-tisíc ľudí, stovky utrpeli zranenia a najmenej dvaja ľudia zahynuli. Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.

Lukašenko si proti sebe poštval tisíce ľudí vrátane pracovníkov v štátom kontrolovaných sektoroch. S nádejou, že sa môže spoľahnúť aspoň na robotníkov, prišiel v pondelok do továrne v Minsku, kde ho však namiesto vrelého privítania čakali pokriky „Choď preč!“

„Úrady by mali pochopiť, že strácajú kontrolu. Upokojí nás iba Lukašenkova rezignácia a potrestanie tých, ktorí majú na svedomí manipuláciu a násilie,“ povedal pre agentúru AP šéf nezávislej únie baníkov Jurij Zacharov.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Vzdor proti Lukašenkovi sa medzičasom rozrástol do viacerých veľkých priemyselných podnikov vrátane fabriky na výrobu potašového hnojiva v Soligorsku. Tá zamestnáva približne 16-tisíc ľudí, vyrobí asi pätinu svetovej produkcie a ročne prinesie značnú čiastku do bieloruského štátneho rozpočtu. „Vyvíjajú na nás nátlak a vyhrážajú sa nám hromadným prepúšťaním, ale nevrátime sa do práce, kým Lukašenko neodstúpi,“ poznamenal organizátor štrajku v Soligorsku Anatolij Bokun.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices