Kyriakides, Leyen
Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakides a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

EÚ zvyšuje šancu na objavenie účinnej vakcíny proti koronavírusu

Európska komisia ukončila prípravné rozhovory so spoločnosťou CureVac o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Deje sa tak po pozitívnych skúsenostiach so spoločnosťami Sanofi-GSK (31. júla) a Johnson & Johnson (13. augusta) a podpísaní dohody o predbežnom nákupe so spoločnosťou AstraZeneca (14. augusta).

Plánovaná zmluva so spoločnosťou CureVac by umožnila všetkým členským štátom EÚ kúpiť vakcínu, prípadne ju darovať krajinám s nižšími až strednými príjmami alebo ju presmerovať do európskych krajín. Očakáva sa, že po preukázaní bezpečnosti vakcíny a jej účinnosti proti ochoreniu COVID-19 bude mať Komisia k dispozícii zmluvný rámec na prvý nákup 225 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ. Zároveň ďalej intenzívne rokuje aj s inými výrobcami vakcín.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla: „Európska komisia plní svoj sľub zabezpečiť Európanom a svetu rýchly prístup k bezpečnej vakcíne, ktorá nás ochráni pred koronavírusom. Každým skončeným kolom rokovaní so zástupcami farmaceutického priemyslu sme bližšie k víťazstvu nad týmto vírusom. Čoskoro uzavrieme dohodu s inovatívnou európskou spoločnosťou CureVac, ktorá už predtým získala z EÚ finančné prostriedky na výrobu vakcíny v Európe. Rokujeme pritom aj s inými spoločnosťami, aby sme získali technológiu, ktorá nás všetkých ochráni.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová dodáva: „Dnes sme ukončili rokovania s európskou spoločnosťou CureVac a zvýšili tak šance na objavenie účinnej vakcíny proti koronavírusu. Naďalej úzko spolupracujeme s členskými štátmi a výrobcami vakcín tak, aby sme splnili cieľ našej európskej vakcinačnej stratégie – získať vakcínu pre všetkých.“

CureVac je európska spoločnosť, ktorá je priekopníkom vo vývoji celkom novej triedy vakcín založených na molekulách mediátorovej ribonukleovej kyseliny (mRNA) prenášanej do buniek lipidovými nanočasticami. Na vývoji tejto platformy vakcín sa pracuje posledných desať rokov. Základným princípom je využitie týchto molekúl ako nosičov informácií, s pomocou ktorých začne telo produkovať vlastné účinné látky proti rôznym chorobám.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Zámerom ukončených prípravných rozhovorov je uzavrieť dohodu o predbežnom nákupe, ktorá sa má financovať z nástroja núdzovej podpory, v rámci ktorého sú vyčlenené finančné prostriedky na vytvorenie portfólia potenciálnych vakcín s rôznymi profilmi a od rôznych spoločností.

Súvislosti

Európska investičná banka a spoločnosť CureVac podpísali 6. júla úverovú zmluvu vo výške 75 miliónov eur na vývoj a veľkovýrobu vakcín vrátane tej, ktorú vyvinula spoločnosť CureVac ako možnú vakcínu proti ochoreniu COVID-19.

Ukončenie prípravných rozhovorov so spoločnosťou CureVac je dôležitým krokom k uzavretiu dohody o predbežnom nákupe, a teda k realizácii európskej vakcinačnej stratégie, ktorú Komisia prijala 17. júna 2020. Cieľom stratégie je do 12 až 18 mesiacov zabezpečiť pre všetkých európskych občanov kvalitné, bezpečné, účinné a cenovo dostupné vakcíny. Na tento účel Komisia spolu s členskými štátmi uzatvára dohody o predbežnom nákupe s výrobcami vakcín, ktoré vyhradia alebo poskytnú členským štátom právo kúpiť určitý počet dávok očkovacej látky za určitú cenu, keď bude k dispozícii.

Európska komisia sa takisto zaviazala zabezpečiť, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to kdekoľvek na svete, nielen doma. Nikto nie je v bezpečí, kým nebudú v bezpečí všetci.

Aj preto sa jej od 4. mája 2020 podarilo získať takmer 16 mld. eur v rámci celosvetovej iniciatívy za prístup k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu pre každého a za celosvetovú obnovu s názvom Globálna reakcia na koronavírus.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices