Slovak v Belgicku
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Prípad smrti Slováka v Belgicku: Druhý muž belgickej federálnej polície požiadal o dočasné pozastavenie funkcie

BRATISLAVA / Číslo dva belgickej federálnej polície André Desanfants požiadal o dočasné pozastavenie svojej funkcie. Urobil tak v reakcii na publikované video z cely Jozefa Chovanca z roku 2018.

André Desanfants označil video za škandalózne a správanie policajtov za neakceptovateľné. Polícia zároveň v nadväznosti na reportáž belgickej televízie nariadila interné disciplinárne vyšetrovanie.

„Chceme sa poďakovať belgickým novinárom, že pomáhajú k objasneniu všetkých okolností a tým posilnia naše doterajšie úsilie, a gesto vysokého predstaviteľa polície vnímam ako silný signál, že sa priblížime k dôkladnému vyšetrovaniu,“ informoval Juraj Tomaga z ministerstva zahraničných vecí.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa by mali byt vypočúvaní svedkovia z lietadla. Požaduje to aj rezort diplomacie SR.

Zábery z letiska v belgickom Charleroi, ktoré zverejnili miestne média, ukazujú, že si zadržaný Slovák najskôr búchal hlavu o stenu, čím si spôsobil zranenia hlavy. Následne sa muža snažilo spacifikovať niekoľko mužov v uniformách. Dlhé minúty mu mali tlačiť na hrudný kôš. Jeho smrť dokonca prirovnávajú k smrti Georga Floyda zo Spojených štátov amerických.

„Vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce. Napríklad ako sa policajti stojaci pri mužovi, ktorý krváca z hlavy smejú a zdravia nacistickým pozdravom a robia gestá, ktorými naznačujú, že je diabol,“ uviedol právnik Lennert Dierickx, ktorý zastupuje rodinu zosnulého.

Rodičia, ktorí žijú v Terchovej sa zo smrti ich najstaršieho syna dodnes nespamätali. No veria, že vinníci budú potrestaní. Ihneď ako sa dozvedeli, že ich syn je v bezvedomí v nemocnici sadli do auta a išli do Belgicka. „Na prístrojoch bol napojený, ale on už bol chudáčisko mŕtvy, aj doktor nám povedal, že je už mŕtvy,“ vraví otec nebohého.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Slováka zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla vraj správal násilne, prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla ilegálne. Na základe zistených informácií, personál lietala požiadal muža, aby z lietadla vystúpil. Tridsaťosemročný muž to ale rezolútne viackrát odmietol. Kapitán lietadla následne odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices