zemetrasenie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ poskytne finančnú pomoc Chorvátsku po zemetrasení

Komisia oznámila prvú splátku finančnej pomoci Chorvátsku v hodnote 88,9 milióna eur v rámci Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) v nadväznosti na zničujúce zemetrasenie, ktoré 22. marca 2020 zasiahlo Záhreb a jeho okolie. Ide o príspevok k úsiliu krajiny o pomoc obyvateľstvu a obnovenie základných infraštruktúr a služieb.

Komisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová uviedla: „Chorvátsko a jeho hlavné mesto zasiahla jedna z najzávažnejších prírodných katastrof za vyše sto rokov, ktorá spôsobila obrovské škody a narušila život miestneho obyvateľstva. Navyše k nej došlo v čase, keď už ľudia trpeli dôsledkami pandémie koronavírusu a zákazu vychádzania. Dnešné rozhodnutie sa zameriava na zmiernenie veľkého zaťaženia krajiny a opäť dokazuje solidaritu EÚ v týchto ťažkých časoch.“

Chorvátsko dostane v nasledujúcich dňoch zálohovú platbu, ktorá predstavuje najvyššiu sumu v dejinách vyplatenú z FSEÚ. Komisia medzitým dokončuje analýzu žiadosti, ktorú predložili chorvátske orgány, a navrhne konečnú výšku pomoci, ktorú potom musí schváliť Európsky parlament a Rada.

Súvislosti

Hlavné mesto Chorvátska Záhreb a jeho okolie 22. marca 2020 zasiahlo silné zemetrasenie. Bezprostredne po ňom bol ako núdzová reakcia aktivovaný mechanizmus Únie v oblasti civilnej ochrany, vďaka ktorému sa do postihnutých oblastí rýchlo dostali stany, postele, matrace, ohrievače a spacie vaky zo Slovinska, z Maďarska, Rakúska a Talianska. Komisia takisto poskytla podporu pri záchranných operáciách a posudzovaní škôd prostredníctvom služby riadenia mimoriadnych situácií programu Copernicus. Chorvátsko potom predložilo úplnú žiadosť o financovanie z Fondu solidarity EÚ 11. júna 2020 v rámci zákonnej lehoty 12 týždňov od nešťastia.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

FSEÚ pomáha členským štátom EÚ a prístupovým krajinám formou finančnej podpory po závažných prírodných pohromách. Od svojho vzniku v roku 2002 sa fond použil v nadväznosti na 88 najrôznejších katastrofických udalostí od povodní a lesných požiarov cez zemetrasenia a búrky až po suchá. Doteraz podporu získalo 24 krajín (23 členských štátov a 1 prístupová krajina) – niektoré z nich aj viac ráz. Spolu bolo rozdelených vyše 5,5 miliardy eur. V rámci reakcie EÚ na koronavírus a súvisiacu krízu v oblasti verejného zdravia bol rozsah pôsobnosti FSEÚ nedávno rozšírený tak, aby zahŕňal závažné ohrozenia verejného zdravia a maximálna úroveň zálohových platieb sa zvýšila z 30 na 100 miliónov eur.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices