mimoriadna2

Navaľnyj je už v Berlíne! Z údajnej otravy sa bude liečiť v Nemecku

BERLÍN / Lietadlo prepravujúce ruského disidenta Alexeja Navaľného, ktorý sa od štvrtka nachádza v kóme po podozrení na otravu, pristálo v sobotu ráno na letisku v nemeckom Berlíne, kde sa bude liečiť v tamojšej hlavnej nemocnici.

Navaľnyj, 44-ročný opozičný politik a protikorupčný aktivista, ktorý je jedným z najsilnejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, bol od štvrtka na jednotke intenzívnej starostlivosti napojený na pľúcnu ventiláciu v zdravotníckom zariadení v sibírskom Omsku. Jeho najbližší spolupracovníci sa domnievajú, že ho otrávili a vinia z toho Kremeľ.

Navaľnému prišlo zle počas letu z Tomska do Moskvy. Lietadlo, ktorým cestoval, muselo následne núdzovo pristáť v Omsku. Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej politikovi niekto niečo primiešal do čaju.

Lekári v Omsku sprvoti nesúhlasili s Navaľného prevozom do Nemecka. Argumentovali tým, že jeho stav je nestabilný. Podľa ľudí z blízkeho okolia Navaľného však iba naťahovali čas, aby neskôr nebolo možné zistiť prítomnosť jedu v jeho tele. Zástupca hlavného lekára v omskej nemocnici Anatolij Kaliničenko naopak vyhlásil, že v politikovom tele nenašli žiadne stopy jedu.

Vedúci lekár nemocnice Alexander Murachovskij poznamenal, že najpravdepodobnejšou diagnózou bola metabolická porucha, pričom stratu vedomia mohol u Navaľného spôsobiť pokles hladiny cukru. Ako však uviedol spravodajský portál BBC, zdravotnícki predstavitelia naznačili, že na jeho koži a vlasoch našli stopy po priemyselnej chemikálii. Osobná lekárka Navaľného Anastasia Vasilievová dodáva, že metabolická porucha mohla byť práve výsledkom otravy.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel špekulácie o tom, že zákaz prevozu jedného z najväčších kritikov prezidenta Vladimira Putina bol politicky motivovaný. Ako uviedol, o žiadnych inštrukciách na zastavenie prevozu nevedel a bolo to len lekárske rozhodnutie. „Môže to predstavovať hrozbu pre jeho zdravie,“ vyjadril sa.

V súvislosti s Navaľného stavom vyjadrilo svoje obavy viacero odborníkov a lídrov zo zahraničia, okrem iných nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Americký demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden incident označil za „neprijateľný“ a sľúbil, že ak ho zvolia, postaví sa „autokratom, ako je Putin“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices