uhlie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Od 22. augusta žijeme na ekologický dlh. Tento deň prišiel o tri týždne neskôr ako vlani

SVET / Tohtoročný Overshoot Day, teda deň, odkedy ľudia žijú na ekologickom dlhu, nastáva o tri týždne neskôr, než tomu bolo vlani. Vyčerpanie prírodných zdrojov sa posunulo na sobotu 22. augusta pre celosvetové opatrenia proti šíreniu pandémie.

Na Slovensku však nemeškal a nastal 21. mája. Platforma Global Footprint Network tvrdí, že k historickému posunu prispel najmä pokles ťažby dreva a pokles emisií CO2 z využitia fosílnych palív. Overshoot Day má podľa  Andrey Settey Hajdúchovej z organizácie Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko tento rok jasný odkaz, konkrétne to, že ľudia zmenou správania dokážu pomôcť planéte. Minulý rok svetová populácia vyčerpala prírodné zdroje 29. júla 2019.

K tomuto dňu sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Minulý rok sme si ho pripomenuli 29. júla a tento rok o tri týždne neskôr. Čo by bola výborná správa, keby to bolo zmenou postoja ľudstva k ochrane planéty a nie výsledok obmedzenia dopravy, výroby a ďalších ľudských činností počas pandémie. Táto negatívna skúsenosť nám ukazuje, že náš ekologický dlh je možné znížiť. Nemá to ale byť v dôsledku globálnej pandémie, ale v dôsledku transformácie našej výroby a pozitívnych zmien v našej spotrebe,“ vyjadrila sa prezidentka na sociálnej sieti. 

Riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann si myslí, že aj Slovensko má teraz príležitosť investovať do premeny hospodárstva a poľnohospodárstva, do tvorby zelených pracovných miest, ochrany biodiverzity či opatrení na zmiernenie dôsledkov klimatickej krízy. „Podporujeme snahu ministra životného prostredia, aby takéto projekty boli súčasťou národného plánu reforiem, s ktorým sa vláda chce uchádzať o peniaze určené na obnovu ekonomiky krajín Európskej únie po pandémii. Pri rozhodovaní o programe reforiem a projektoch oživenia ekonomiky musíme myslieť na to, že nerozhodujeme o nás, ale o našich deťoch,“ povedala.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Posunúť Overshoot day sa podľa platformy dá napríklad znížením emisií CO2, produkciou energie z obnoviteľných zdrojov či obmedzením individuálnej automobilovej dopravy a jej nahradením ekologickou a verejnou dopravou. Vplyv na spotrebu prírodných zdrojov má aj spôsob spotreby potravín. Znížením množstva jedla o polovicu, ktoré končí ako odpad, by sa mohol tento deň posunúť o 15 dní. Medzi ďalšie kľúčové kroky patrí aj obnova lesov, ekologické poľnohospodárstvo, ochrana biodiverzity či ochrana oceánov, jazier a riek.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices