Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Aby sme ostali zdraví počas pandémie, musíme sa ubrániť infodémiíí

Nedávno zverejnená štúdia https://cutt.ly/ufyLRs6 dokumentuje, že až okolo 800 ľudí zomrelo a 5876 bolo hospitalizovaných, pretože pili metanol. Mnohí z nich zrejme v domnení, že pôsobí ako liek na koronavírus. Stalo sa tak po tom, ako sa šíril mýtus, že vysoko koncentrovaný alkohol môže “vydezinfikovať” telo a zničiť tak koronavírus.

Množstvo ľudí dnes verí, že koronavírus je “účelový projekt”, že rúška nosiť netreba, alebo že dokonca škodia. Takíto ľudia sedia aj v našom parlamente.

O tom, že dezinformácie znižujú dôveru v spoločnosti vieme dlho. Vieme aj, že môžu mať aj fatálne následky. Tento efekt sa však teraz dramaticky znásobuje, pretože sme uprostred pandémie, kedy na jednej strane čelíme rastúcemu počtu nových prípadov a na druhej strane rastúcemu počtu ľudí, ktorí si myslia, že to všetko je len výmysel.

Musíme preto bojovať s dezinformáciami systematicky – to znamená prostredníctvom spoločných európskych opatrení, ktoré napomôžu tomu, aby fakty a kredibilné zdroje boli na sociálnych sieťach zvýhodnené pred klamstvami a výmyslami. Toto považujem za svoju hlavnú prioritu ako člen nového Osobitného výboru pre boj s dezinformáciami v europarlamente.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Dnes je našou najväčšou zbraňou v súboji s hoaxami o korone ostražitosť a zodpovednosť. Zdravie a slobodu si najlepšie ochránime práve zodpovedným prístupom k preventívnym opatreniam voči korone v reálnom živote i na sociálnych sieťach. Nenaleťme šmejdom a politickým šarlatánom, ktorí koronou ignorujú alebo o nej bohapusto klamú. Pokiaľ nemáme na chorobu skutočný liek, dbajme naplno na reálnu prevenciu.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices