hranice, schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vraciate sa z Chorvátska cez Slovinsko? Pre koronavírus musíte stihnúť prejsť cez krajinu do 12 hodín

Slováci, ktorí cestujú z Chorvátska naspäť na Slovensko a prechádzajú cez Slovinsko, musia stihnúť prejsť cez krajinu do 12 hodín. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR  na svojej webovej stránke.

Slováci môžu prechádzať cez Slovinsko, avšak povolené sú len nevyhnutné zastávky a musia sa držať stanovenej tranzitnej trasy. „Musia tranzitovať cez územie Slovinskej republiky v priebehu 12 hodín bez zbytočného zastavenia a opustenia tranzitnej trasy – sú povolené len nevyhnutné zastávky, napr. za účelom čerpania paliva alebo zastávky na toaletu, nie je povolené prenocovanie,“ informuje rezort.

„Slovinská republika zaradila Chorvátsko s platnosťou od 21. augusta 2020 na zoznam krajín so zhoršenou epidemiologickou situáciou, na takzvaný červený zoznam krajín,“ dodáva ministerstvo.

Slováci nepotrebujú na prekročenie hranice negatívny test na ochorenie COVID-19, ale Polícia Slovinskej republiky odporúča, aby ste mali pri sebe potvrdenie o tom, že ste strávili pobyt v Chorvátsku.  Ak nedodržíte pokyny dané slovinskou stranou, ako je napríklad dĺžka pobytu, čaká vás povinná karanténa.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Na hraniciach sa očakávajú kolóny či zdržania, pretože slovinskí občania majú možnosť na návrat z Chorvátska bez povinnosti absolvovania karantény len do polnoci 24. augusta.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

doprava

Bezpečnosť na cestách: Europarlament chce nájsť páchateľov priestupkov v zahraničí

Europoslanci v stredu posilnili spoluprácu členských štátov EÚ pri cezhraničnom vyšetrovaní dopravných priestupkov, aby pomohli …

Consent choices