Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: V Atlantiku sa nachádza 10-krát viac plastov ako sa predpokladalo

?Svetový problém s plastami bude pravdepodobne oveľa vypuklejší, ako sme si doteraz mysleli. Nové merania 200 metrov od hladiny Atlantického oceánu našli medzi 12 až 21 miliónov ton mikroskopických častíc plastov v asi 5% oceánu. To by mohlo naznačovať koncentráciu asi 200 miliónov ton plastov v celom oceáne.

?Problém s plastami však máme aj na Slovensku, stačí si len zájsť do našej prírody. Podľa štúdie TU Zvolen o voľne pohodených odpadoch v SR tvoria nápojové PET obaly a plechovky až 33,94% objemu odpadov vyhodených v prírode a na uliciach. Zálohovanie jednorazových nápojových obalov znižuje odhadzovanie nápojových obalov o 95 %. Je až zarážajúce, že sme doteraz neboli schopní zálohovanie na Slovensku zaviesť. Zaostávame, žiaľ, aj v recyklácii a opätovnom využití materiálov.

?Najlepší odpad je ten, ktorí vôbec nevznikne. No ten, ktorý už raz vznikol, treba opätovne využiť a nie do nemoty produkovať nový, iba kvôli zisku.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Slovenská vláda má obrovskú príležitosť vyriešiť problém s odpadmi, financie na to z EÚ budú. Už sa nie je na čo vyhovárať, treba konať.

Povedzme Vláde jasne, že cheme zelené Slovensko bez odpadov: https://bit.ly/PodporujemZelenuObnovuSlovenska

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices