koronavirus, vedci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus: Brusel ukončil rozhovory s piatym výrobcom vakcíny proti ochoreniu COVID-19

Európska komisia ukončila prípravné rozhovory so spoločnosťou Moderna o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Moderna je piatou spoločnosťou, s ktorou Komisia ukončila rozhovory. Viedla už rozhovory so spoločnosťami Sanofi-GSK (31. júla), Johnson & Johnson (13. augusta), CureVac (18. augusta), a predtým podpísala aj dohodu o predbežnom nákupe so spoločnosťou AstraZeneca (14. augusta).

Plánovaná zmluva so spoločnosťou Moderna by umožnila všetkým členským štátom EÚ kúpiť vakcínu, prípadne ju darovať krajinám s nižšími až strednými príjmami alebo ju presmerovať do európskych krajín. Očakáva sa, že po preukázaní bezpečnosti vakcíny a jej účinnosti proti ochoreniu COVID-19 bude mať Komisia k dispozícii zmluvný rámec na prvý nákup 80 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ, a okrem toho aj možnosť nákupu ďalších 80 miliónov dávok. Komisia zároveň ďalej intenzívne rokuje aj s inými výrobcami vakcín.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla: „Po intenzívnych rokovaniach Európska komisia práve ukončila rozhovory s piatou farmaceutickou spoločnosťou s cieľom umožniť Európanom rýchly prístup k vakcíne proti koronavírusu. Investujeme do spoločností využívajúcich rôznorodé technológie, aby sme zvýšili svoje šance získať bezpečné a účinné očkovacie látky. Budeme pokračovať v rozhovoroch s ďalšími spoločnosťami, pretože chceme zabezpečiť rýchlu dostupnosť vakcín na trhu. Európske investície do vakcín proti koronavírusu budú prínosom pre celý svet a pomôžu nám nad týmto vírusom zvíťaziť.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová sa vyjadrila: Dnešný výsledok rozhovorov so spoločnosťou Moderna svedčí o tom, že si plníme záväzok získať prístup k bezpečnej a účinnej vakcíne. Teším sa, že pokračujeme v úsilí dosiahnuť náš cieľ, ktorým je mať k dispozícii širokú ponuku vakcín, čo je nevyhnutné, aby sme dosiahli úspech a chránili našich občanov pred koronavírusom.“ 

Moderna je spoločnosť so sídlom v USA, ktorá je priekopníkom vo vývoji novej triedy vakcín založených na molekulách mediátorovej ribonukleovej kyseliny (mRNA). Kyselina mRNA zohráva zásadnú úlohu v humánnej biológii, pretože bunkám prenáša pokyny, že majú v tele tvoriť bielkoviny, a to vrátane bielkovín, ktoré môžu predchádzať chorobám alebo proti nim bojovať.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Zámerom ukončených prípravných rozhovorov je uzavrieť dohodu o predbežnom nákupe, ktorá sa má financovať z nástroja núdzovej podpory, v rámci ktorého sú vyčlenené finančné prostriedky na vytvorenie portfólia potenciálnych vakcín s rôznymi profilmi a od rôznych spoločností.

Súvislosti

Ukončenie prípravných rozhovorov so spoločnosťou Moderna je dôležitým krokom k uzavretiu dohody o predbežnom nákupe, a teda k realizácii európskej vakcinačnej stratégie, ktorú Komisia prijala 17. júna 2020. Cieľom stratégie je do 12 až 18 mesiacov zabezpečiť pre všetkých európskych občanov kvalitné, bezpečné, účinné a cenovo dostupné vakcíny. Na tento účel Komisia spolu s členskými štátmi uzatvára dohody o predbežnom nákupe s výrobcami vakcín, ktoré vyhradia alebo poskytnú členským štátom právo kúpiť určitý počet dávok očkovacej látky za určitú cenu, keď bude k dispozícii.

Európska komisia sa takisto zaviazala zabezpečiť, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to kdekoľvek na svete, nielen doma. Nikto nie je v bezpečí, kým nebudú v bezpečí všetci.

Aj preto sa Komisii od 4. mája 2020 podarilo získať takmer 16 mld. eur v rámci celosvetovej iniciatívy za prístup k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu pre každého a za celosvetovú obnovu s názvom Globálna reakcia na koronavírus.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices