mimoriadna2

Protesty v americkom Wisconsine naďalej pokračujú. Guvernér streľbu policajtov odsúdil

USA/ Protesty vyvolané postrelením Afroameričana policajtmi v meste Wisconsin pokračujú už druhú noc za sebou

Polícia proti protestujúcim použila slzný plyn. Počas protestov stovky ĺudí porušili zákaz vychádzania, hádzali petardy a fľaše do policajtov, ktorí strážili miestnu budovu súdu.

V nedeľu sa na sociálnych sieťach objavilo video, na ktorom policajti zozadu vystrelili na Jacoba Blakea, keď sa naklonil do svojho auta, pričom jeho deti sedeli vnútri. Blake(29) je po incidente v nemocnici v stabilizovanom, avšak vo vážnom stave.

Guvernér Tony Evers streľbu jednoznačne odsúdil, avšak po reakcii protestujúcich, ktorí podpaľovali autá a rozbíjali okná, do mesta povolal aj 125 členov Národnej gardy. Podľa polície hliadka reagovala na hlásenie o „domácom incidente“, no polícia sa nevyjadrila, či bol Jacob Blake ozbrojený a nezverejnili ani akékoĺvek ďalšie detaily o zásahu.

Podľa očitého svedka Rayseana Whitea, ktorý video o streĺbe natočil, policajti po mužovi kričali, aby odhodil nôž, no White vraj žiadny nôž v jeho rukách nevidel. Blake vtedy bol pritom už otočený chrbtom k policajtom a kráčal od nich preč.

Demokratický guvernér údajne nemá informácie o tom, že by postrelený muž mal nôž alebo inú zbraň, prípad však ešte vyšetruje štátne ministerstvo spravodlivosti.Policajti, ktorí sa na zásahu podieľali, dostali administratívne voľno.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices