trest smrti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska únia je najštedrejším darcom v kampaniach a aktivitách za zrušenie trestu smrti po celom svete

Európsky parlament sa radí k najväčším odporcom trestu smrti a zasadzuje sa za jeho zrušenie na celom svete.

Trest smrti zrušilo do roku 2019 142 krajín – buď zákonom, alebo ho prestali vykonávať. Dodnes sa však vykonáva v 56 krajinách sveta. V roku 2019 bolo zaznamenaných najmenej 657 popráv v 20 krajinách nepočítajúc Čínu. Odhaduje sa však, že ich tam boli vykonané tisíce. Viac ako 25 tisíc ľudí momentálne na trest smrti čaká. Počet popráv v roku 2019 bol najnižší za desať rokov, v roku 2018 ich bolo 690 a v roku 2017 993.

Podľa Amnesty International bolo 86% všetkých popráv v roku 2019 vykonaných v štyroch krajinách – Iráne, Saudskej Arábii, Iraku a Egypte. Údaje za Čínu nie sú známe, pretože tamojšie úrady ich chránia ako štátne tajomstvo. (Zdroj Amnesty International)

V Ázii, USA a arabskom svete existuje proti zrušeniu trestu smrti silný odpor. Z 55 afrických krajín trest smrti zrušili alebo zaviedli moratórium štyri pätiny štátov.

Ako proti trestu smrti bojuje EÚ

Európska únia je najštedrejším darcom v kampaniach a aktivitách za zrušenie trestu smrti po celom svete. Vyplýva to z jej záväzku k ochrane ľudských práv. Všetky krajiny EÚ trest smrti zrušili v súlade s Európskym dohovorom o ľudských právach.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

EU bojuje proti trestu smrti viacerými spôsobmi:

  • zakazuje obchod s tovarmi, ktoré sa dajú používať na mučenie a výkon trestu smrti,
  • využíva svoju obchodnú politiku k podpore dodržiavania ľudských práv,
  • podporuje mimovládne organizácie, ktoré robia osvetu, monitorujú a dokumentujú situáciu v krajinách, kde sa trest smrti vykonáva a
  • ako stály pozorovateľ v OSN je EÚ dôrazným zástancom všetkých krokov k zrušeniu trestu smrti.

Európsky parlament okrem toho prijíma uznesenia a organizuje diskusie, kde odsudzuje konanie krajín, ktoré trest smrti dodnes vykonávajú. V roku 2015 poslanci prijali uznesenie o treste smrti, kde rázne odsudzujú jeho používanie k potláčaniu opozície alebo na základe náboženského presvedčenia či ako trest za homosexualitu alebo neveru.

Jedinou krajinou na európskom kontinente, ktorá pokračuje vo vykonávaní popráv, je Bielorusko. V Rusku je na trest smrti moratórium.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices