mimoriadna2

Japonský premiér Šinzó Abe kvôli zdravotným problémom odstupuje z funkcie. Šinzó Abe bol najdlhšie slúžiacim premiérom Japonska

JAPONSKO/ Premiér Šinzó Abe oznámil, že odstupuje z funkcie, pretože sa mu opäť vrátilo chronické ochorenie. Dnes (piatok) na tlačovej konferencii potvrdil doterajšie informácie z jeho strany.Šinzó Abe je najdhlšie slúžiaci japonský predseda vlády, odstúpiť sa rozhodol, aby nespôsoboval naďalej problémy.

„Je zdrvujúce musieť odísť skôr, ako som dokončil svoje ciele,“povedal Abe. Na konferencii spomenul napríklad nedoriešenie únosov japonských občanov Severnou Kóreou či územné spory s Ruskom.

Šinzó Abe už od dospievania trpí ulceróznou kolitídou, avšak s pomocou liečby bol jeho stav pod konrolou. Obavy sa zintenzívnili tento mesiac, keď už 2 týždne po sebe chodil do tokijskej nemocnice pre neuvedené zdravotné kontroly.

Momentálne podľa jeho slov podstupuje novú liečbu, ktorá tiež vyžaduje podávanie infúzií. Jeho stav je teraz pod kontrolou, ale nič nezaručuje, že ho to vylieči, preto sa v pondelok po procedúre rozhodol odstúpiť. Abe informoval, že jeho zdravotný stav bol až do tohto roka pod kontrolou, ale v júni pri pravidelnej prehliadke zistili, že sa mu choroba vrátila.

Šinzó Abe pochádzal z rodiny politika, jeho starý otec bol bývalý premiér. V roku 2006 sa stal ako 52-ročný najmladším japonským predsedom vlády, no po roku pre zdravotné problémy skončil. K moci sa opäť dostal v decembri 2012. V pondelok sa stal najdlhšie slúžiacim premiérom v Japonsku z pohľadu po sebe nasledujúcich dní. Prekonal doterajší rekord jeho vlastného prastrýka Eisaku Sata, ktorý bol v rokoch 1964 až 1972 premiérom 2 798 dní.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Japonsko je našim strategickým partnerom a zdieľa náš pohľad na Ukrajinu

V Štrasburgu sa uskutočnilo 41. medziparlamentné stretnutie EÚ a Japonska. Európsku úniu v rozhovoroch s japonskou delegáciou zastupoval aj …

Consent choices