koláž EN zdroj: ÚVSR/ PHOTO: © European Union-EP.

Krajčí oznámil výšku sumy z eurofondov, ktorá bude v zdravotníctve zmierňovať dopady pandémie. Pozrite si, o koľko peňazí ide

Ministerstvo zdravotníctva chce vyhlásením výziev zmierniť dopady pandémie na tento rezort. K dispozícií bude mať 167 miliónov eur, v piatok o tom informoval minister Krajčí.

Uvedené finančné prostriedky budú uvoľnené z eurofondov, konkrétne z fondu obnovy Next Generation Europe, informuje Krajčí. Prvá výzva už bola ministerstvom zverejnená. Zameraná je práve na projekty, ktoré budú zmierňovať dopady pandémie v nemocniciach, ktoré sa počas prvej vlny na Slovensku zaslúžili o jej zvládnutie.

Financie budú určené pre 49 nemocníc v prvej línii, pre tieto nemocnice ministerstvo uvoľní 48 miliónov eur, uvádzaa minister. Peniaze sa budú môcť čerpať na nákup a vybavenie pre zabezpečenie prevencie, diagnostiky a liečby pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň.

Hlavnou podmienkou výzvy je, aby nemocnine mali pripravené projekty na výstavbu mobilných odberových miest, viaceré z nich pritom už túto podmienu spĺňajú. Investovať sa bude dať aj do výstavby alebo rekonštrukcie oddelení v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Do čerpania financií sa môžu podľa šéfa rezortu zapojiť aj nemocnice, ktoré boli v minulosti identifikované ako nemocnice v hospodárskych ťažkostiach, a teda neboli zaradené do európskych výziev.

Pri prideľovaní jednotlivých prostriedkov sa zohľadňovali počty COVID a suspektných pacientov, či mala nemocnica odberné miesto a aj počet výkonov, ktoré nemocnice realizovali počas súčasnej pandémie. Podľa toho sa prideĺovala finančná čiastka, ktorú môžu nemocnice čerpať, priblížil Krajčí.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Koncom septembra by sa mala pripraviť aj výzva pre vyššie územné celky, cez ktoré by mohli financovať napríklad ambulancie. Ministerstvo pripravuje dané výzvy aj pre ostatné nemocnice, ktoré boli pripravené, ak by bola situácia vážna, a tým pádom by museli reprofilovať svoje lôžka.

„Pripravujeme výzvu aj pre národné projekty zamerané na pandemické aktivity verejných subjektov ako sú ministerstvo zdravotníctva, Úrad verejného zdravotníctva, regionálne úrady verejného zdravotníctva, Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby a záchranné zdravotné služby,“ dodal minister.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Alex BRENNINKMEIJER

Európski audítori: Celkovú výkonnosť fondu obnovy EÚ nemožno dostatočne zmerať

Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti (RRF), známy ako fond obnovy EÚ, má nedostatky v …

Consent choices