Aleksandarvučić
Aleksandar Vučić PHOTO: © European Union.

Srbsko sa prekvapivo pridalo na stranu EÚ, čo sa týka volieb v Bielorusku. Nepostavilo sa tak na stranu dlhoročného partnera

Srbsko sa pridalo na stranu EÚ, čo sa týka momentálnej situácie v Bielorusku. V krajine už od volieb, ktoré sa konali 9. augusta, sú obrovské protesty proti autoritárskemu lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi a neuznávajú jeho víťaztvo vo voľbách.

Belehrad vo štvrtok podpísal uznesenie EÚ o Bielorusku s cieľom zosúladiť politiku Balkánu s politikou bloku, ku ktorému by sa Srbsko chcelo pridať, informuje srbská premiérka Ana Brnabičová.

Srbsko už dlhé roky má blízke vzťahy s Lukašenkom, preto tento krok zo strany Belehradu bol nečakaný. Lukašenko, bol jediný svetový politik, ktorý v roku 1999 osobne navštívil vtedajšiu Juhosláviu počas bombardovania vojskami NATO, aby tak podporil režim Slobodana Miloševiča.

„Dúfame, že Lukašenko teraz nebude proti nám. Nemali by sme zabúdať na priateľstvo, ktoré Lukašenko preukázal nášmu ľudu v ťažkých časoch,“ povedala Brnabičová a dodala, že Srbsko akceptuje postoj práve EÚ k voľbám v Bielorusku. Toto rozhodnutie pozitívne uvítali aj veľvyslanci EÚ a USA v Srbsku.

Srbsko sa pritom už roky formálne usiluje o členstvo v EÚ, posilňuje však politické, hospodárske a vojenské vzťahy aj s Ruskom a Čínou. Krajina zároveň odmieta podporiť sankcie EÚ proti Rusku pre jeho politiku voči Ukrajine.
Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices