Zdroj: FB Sloboda a Solidarita

Strana SaS sa chce obrátiť pre Vatikánsku zmluvu na Ústavný súd SR

Na piatkovej tlačovej konferencii europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) zvažuje, že sa v súvislosti s Vatikánskou zmluvou obráti na Ústavný súd SR.

V prípade, že sa vládnúca strana SaS obráti na Ústavný súd, chce sa pozrieť, či v zmluve medzi Slovenskom a Vatikánom nevyplývajú jednej strane práva a druhej „len povinnosti“.

Ďuriš Nicholsonová chce vedieť aj to, či Vatikánska zmluva pristupuje rovnako k jednotlivým cirkvám na Slovensku a nezvýhodňuje niektoré z nich.

„Keďže ide o medzinárodnú zmluvu, je nadradená slovenskej legislatíve. Ak by ju Slovensko chcelo vypovedať, muselo by sa dohodnúť s Vatikánom, čo nie je vylúčené,“ povedala europoslankyňa.

Nicholsonová poukázala nato, že v EÚ sú cirkvi financované štátom len v Belgicku a na Slovensku. „V ostatných krajinách, kde odluka cirkví od štátu funguje, nie sú cirkvi finančne poddimenzované,“ priblížila Ďuriš Nicholsonová.

„Za týmto účelom chceme vytvoriť platformu, kde budú zastúpení všetci zainteresovaní, ako sú cirkevní hodnostári či predstavitelia občianskej spoločnosti a nájsť vhodný model fungovania, ktorý by vyhovoval aj štátu, aj cirkvám. Plánujeme taktiež zorganizovať konferenciu a radi by sme to stihli do Vianoc,“ dodala.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Europoslankyňa zdôraznila, že nejde o žiaden útok proti cirkvám, ktoré majú podľa jej slov právo na autonómiu.

Odluka cirkvi od štátu

Odluka cirkvi od štátu ani náhodou ❌ NIE JE témou o ušetrených 52 miliónoch eur ročne. A už vôbec to ❌ NIE JE téma, ktorá by mala byť namierená proti cirkvi

NAOPAK ✅ JE TO jedna z mála tém, na ktorej by sa mohli zhodnúť liberáli s cirkevnými hodnostármi, ak by sa dokázali obe strany držať faktov a nie emócií. ✅ A JE TO tiež posledná nesplnená požiadavka Novembra ´89 oddeliť politickou a legislatívnou doktrínou cirkev a štát a zabezpečiť OBOM vzájomnú nezávislosť ?✌

Uverejnil používateľ Sloboda a Solidarita Piatok 28. augusta 2020

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices