zdroj: FB Juraj Šeliga - Za ľudí

Dnes sa v Banskej Bytrici konala oslava 76. výročia SNP. Všetci traja ústavní činitelia upozornili, že boj proti nacistickej ideológii sa neskončil

Dnes sa v Banskej Bytrici konala oslava 76. výročia SNP. V činoch hrdinov Slovenského národného povstania je veľa dôležitých odkazov aj pre našu súčasnosť, zdôraznila prezidentka Zuzana Čaputová.

Predseda NR SR Boris Kollár povedal, že SNP zaraďuje Slovensko do európskeho a svetového pokrokového civilizačného pohybu. Premiér Igor Matovič v prejave poďakoval priamym účastníkom povstania za ich odvahu a ochotu položiť v pokuse o oslobodenie krajiny aj svoj život.

Všetci traja ústavní činitelia upozornili, že boj proti nacistickej ideológii na Slovensku sa ani po 76 rokoch neskončil.

„Slovenské národné povstanie je pre mňa odjakživa spájané s hrdinstvom. Dnes oveľa lepšie chápem, čo všetko ste museli podstúpiť, aby sa povstanie stalo skutočnosťou. Sami seba sa pýtajme: Dokázali by sme aj my to, čo povstalecká generácia? Keby sme boli na vašom mieste, konali by sme rovnako odhodlane a statočne? Našli by sme v sebe odvahu postaviť sa na správnu stranu, aj keby sme tým riskovali svoj život? Ako sa nám darí obstáť na našich hodnotových križovatkách?“ povedala Čaputová v príhovore.

?Sledujte naživo príhovory najvyšších ústavných činiteľov na oslavách 76. výročia Slovenského národného povstania.

Uverejnil používateľ Úrad vlády Slovenskej republiky Sobota 29. augusta 2020

 

Podľa predsedu NRSR je SNP najvýznamnejšou udalosťou novodobých dejín Slovenska. „V Slovenských dejinách patrí SNP k najvýznamnejším medzníkom našej novodobej histórie. Doslovne svieti v našej histórii a zaraďuje náš národ do európskeho a svetového pokrokového civilizačného pohybu. Povstanie bolo slovenské i národné. Bolo vtedajším vyvrcholením viacročného protifašistického a protinacistického odboja proti nemeckému nacizmu, ako aj domácemu kolaborantskému režimu. Slovenský národ sa tak zaradil k tým, ktorí odmietli samotnú podstatu fašistických a nacistických režimov, a to nielen v Európe, ale aj vo svete,“ povedal Kollár.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Igor Matovič v prejave poďakoval hrdinom SNP. „Dodali ste celému Slovensku odvahu a ukázali ste, že sa len tak nepokoríme pred evidentným zlom. Išli ste do toho súboja s vedomím, že možno položíte život a nepriateľ vás pokorí. Pred tými 76 rokmi ste boli mládenci a dievčatá, 16-, 17-, 18-roční. Mladí ľudia, ktorí mali celý život pred sebou, ale odmietli žiť so sklonenou hlavou. Veľmi pekne ďakujem za celé Slovensko a pevne verím, že tu budete s nami aj ďalšie roky,“ uviedol v príhovore premiér.

Dnes sa v Banskej Bytrici konala oslava 76. výročia SNP. Všetci traja ústavní činitelia upozornili, že boj proti nacistickej ideológii sa neskončil.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices