hojsik
Martin Hojsík a Eduard Heger. PHOTO: FB MH.

Martin Hojsík: Pán minister Heger, prijmete pomocnú ruku?

Ak sledujete moje aktivity aspoň zbežne, viete, že už celé mesiace nielen rozprávam, ale najmä aktívne pracujem na tom, aby bola ekonomická obnova Slovenska zelená.

Medzi moje priority ako poslanca Európskeho parlamentu bolo tému zelenej obnovy dostať do povedomia nielen v Bruseli, ale predovšetkým u nás doma. Pretože viem, že to je cesta, na ktorej konci bude úspešné, pripravené a zdravé Slovensko, kde sa ľuďom bude žiť dobre.

O potrebe zelenej obnovy som veľa hovoril s odborníkmi, presviedčal politikov a šíril osvetu medzi ľuďmi, ktorí sa téme nevenujú profesionálne – pretože viem aké dôležité je rozprávať sa s ľuďmi otvorene a vysvetľovať im kroky, ktoré ako politik chcem podniknúť.

Následne som napísal so svojim tímom a dvanástimi profesijnými združeniami a externými expertmi prvú, a doposiaľ jedinú, publikáciu na tému zelenej obnovy hospodárstva. Na akých princípoch by mala stáť, aké by boli jej sociálne a ekonomické prínosy, do akých zelených opatrení by sa malo investovať, s akými socioekonomickými prínosmi (koľko pracovných miest, ušetrených peňazí a pod.) a do čoho naopak určite neinvestovať.

Tento Plán zelenej obnovy som doručil, mnohokrát osobne, vládnym ministrom (ministrovi financií Hegerovi na fotke), premiérovi, mnohým poslancom a vysokopostaveným úradníkom. Cieľom bolo ukázať na sociálnu a ekonomickú výhodnosť zelene orientovanej obnovy hospodárstva po koronakríze, ukázať konkrétne príklady zelených opatrení, ktoré by sa mali na Slovensku realizovať a ukázať ich socioekonomický prínos a upozorniť na opatrenia, ktoré by sa naopak rozhodne nemali realizovať pre ich klimatickú či environmentálnu škodlivosť.

Prečo to píšem? Nepotrebujem sa chváliť svojou prácou (ale ani to nezaškodí, ak chcete byť opäť zvolený, že? 

 ), zelená obnova je pre mňa kľúčová a srdcová téma – pretože viem, ako veľmi ju na Slovensku potrebujeme. A som odhodlaný spraviť všetko pre to, aby sme ju na Slovensku presadili. Aj pomáhať vláde, ktorú inak častokrát kritizujem. Tu jednoducho ide o viac, ako len zbieranie politických bodov. A vedia to o mne aj jednotliví ministri.

O to viac ma prekvapilo zistenie, že keď vláda začala dávať dokopy tím odborníkov, ktorí by mali pripraviť zelenú obnovu, medzi oslovenými som nebol nielen ja, ale ani nikto z ľudí, ktorí mi pomáhali napísať Plán zelenej obnovy. Dokonca ani odborníci na viacero zásadných tém, ako napríklad adaptácia na zmenu klímy v sídlach, pozvánku na spoluprácu nedostali.

Viac..  Zapojte sa do hlasovania o ocenenie Natura 2000, súťaží aj Slovensko

Chcem veriť, že vláda ešte doplní tím pre zelenú obnovu, že vynechanie niekoľkých kľúčových ľudí bolo len chybou, či možno len nedotiahnutým plánom. Času veľa Slovensku ale neostáva, už túto jeseň máme Európskej komisii ukázať konkrétny plán, stratégiu, ako využijeme mnoho miliárd eur, ktoré nám prídu z Fondu obnovy.

Ja a moji spolupracovníci sme pripravení pomôcť vláde dať dokopy plán zelenej obnovy.

Otázkou je: prijme vláda a minister financií Heger našu pomoc?

Plán zelenej obnovy, ako som ho pripravil so svojimi kolegami, nájdete tu: https://drive.google.com/…/1sY1MoZ5qmhUu6SiaYMz4hEP92Q…/view

A ak si myslíte, že by ho Slovensko malo začať napĺňať, výzvu vláde môžete podpísať tu: https://bit.ly/ZelenáObnova

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices