koláž EN,zdroj: Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľskí biskupi sa oficiálne vyjadrili k právam LGBT ľudí. Na stanovisku pracovali rok

POĽSKO/ Poľská biskupská konferencia počas piatka zverejnila stanovisko k otázkam LGBT komunity. „Povinnosť rešpektovať ľudí spojených s komunitou neznamená nekriticky prijímať ich názory“, zdôraznil Duchovní.

Publikovaný dokument má 27 strán a skladá sa zo štyroch kapitol : „mužské a ženské pohlavie v kresťanskej vízii človeka“, „LGBT komunita v demokratickej spoločnosti“, „LGBT osoby v katolíckej cirkvi“ a „cirkev, LGBT a postoj k sexuálnej výchove detí a mládeže“.

Na stanovisku podľa predstaviteľov biskupskej konferencie pracovali rok.

„Cirkev nemôže súhlasiť s rozširovaním definície manželstva a rodiny, zrovnávaním práv a privilégií u heterosexuálnych a homosexuálnych zväzkov, uznávaním partnerstiev medzi osobami rovnakého pohlavia, reguláciou majetkovej situácie, výživného a dedičstva, ako aj s umožnením, aby si takéto monosexuálne zväzky mohli adoptovať deti a udeľovať ľuďom od 16 rokov právo určiť si pohlavie,“ píše sa v dokumente, ktorého úryvky odcitoval web Wirtualna Polska.

Poľská biskupská konferencia zdôraznila, že sú otvorení dialógu, avšak upozorňujú na výzvy, ktorým LGBT komunita čelí, a tiež pôvod vidia v sexuálnej revolúcii a sprievodných kultúrnych a morálnych zmenách

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

„Odmietnutie tradičnej morálky viedlo k hlbokým zmenám v chápaní ľudskej sexuality. Osobitným vyjadrením týchto zmien je rodová ideológia a postoje charakteristické pre LGBT,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Pritom práve otázka práv LGBT ľudí bola v Poľsku jednou z tém počas kampane pred nedávnymi prezidentskými voľbami.

Začiatkom tohto mesiaca boli vo Varšave obvinení políciou traja ľudia, ktorí na sochy Ježiša Krista, Mikuláša Kopernika a Varšavskej morskej panny vyvesili dúhové vlajky a navliekli im aj ružové rúška s anarchistickým symbolom.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices