matovic
Igor Matovič na stretnutí s Ursulou von der Leyen. PHOTO: European Union, 2020

Reformné leto sa nekoná. Slovenskí europoslanci zniesli kritiku na Matovičove kroky

BRATISLAVA / Leto malo byť reformné, ale zdá sa, že nič z toho nebude. Slovensku sa kráti čas, aby v Bruseli predostrelo plán, ako chce využiť vyše sedem miliárd eur z Fondu obnovy. Je to pre nás šanca získať od únie veľký balík peňazí na zmenu krajiny, o ktorej politici tak radi a často rozprávajú. Počas prázdnin sa však v tejto oblasti v podstate nič neudialo.

Členské štáty majú do polovice októbra odovzdať návrh ako využijú miliardy z obnovy. My o nich zatiaľ nevieme nič. „Premiér sľuboval 30 online konferencií aby sa verejnosť dozvedela, aké plány a aké priority má Slovensko. Bohužiaľ, toto sa neudialo,“ skonštatoval europoslanec Michal Šimečka.

Aj keby sme naplno využili celé leto, mali by sme ako notoricky známi neefektívni čerpatelia čo robiť, aby sme do októbra Bruselu oznámili ako chceme zmodernizovať našu krajinu. Europoslanci na to upozorňovali už na začiatku prázdnin. „Zmyslom stretnutí s tromi najvyššími činiteľmi bolo práve o upozornení na naliehavosť využitia Fondu obnovy a na to, že máme malo času,“ uviedol Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

V Belgicku vláda zorganizovala napríklad národné konferencie, kde sa mohla odborná, ale aj laická verejnosť vyjadriť, ako zmodernizovať krajinu. Ešte aj Gréci, z ktorých sme si často robili posmech, že sú flákači únie, majú plán. „V Grécku funguje komisia, ktorá je vedená laureátom nobelovej ceny, zastrešeným Úradom vlády a premiérom,“ ozrejmil Šimečka.

Podľa europoslanca Šimečku sme sa z profilu Igora Matoviča počas leta dozvedeli síce, že miluje Slovensko a že chystá prekvapenia a ako s ministrom financií nadránom kujú plány na dobré veci. Ohľadom využitia miliárd ich však Eduard Heger nešpecifikoval. „Ďakujeme veľmi pekne, pracujeme na plné obrátky. Píšeme dokument – moderné a úspešné Slovensko,“ informoval Heger na tlačovej konferencií.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Za to pomerne presne vieme, ako sa tvári premiérov psík, keď sa vyciká kde nemá, alebo že konzumoval atypickej farby maliny. Europoslanci by očakávali viac.„Aspoň nejaká transparentnosť v tom procese by mala byť. Tak ako sľuboval,“ dodal Šimečka.

Vláda vydala len krátke stanovisko. „Návrhy reforiem budú v priebehu septembra predložené na pripomienkovanie tak odbornej, ako aj laickej verejnosti,“ uvádza.  „Táto odpoveď nie je dostatočná, pretože od polovice septembra do polovice októbra budeme mať  nejaký mesiac,“ myslí si Štefanec. Tak snáď v polovici septembra uvidíme ako hovorí premiér to „prekvapko“, veď čo, ide len o miliardy. Snáď nás potom neprekvapí odpoveďou Brusel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices