europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Tento týždeň v Európskom parlamente: dlhodobý rozpočet EÚ, ľudské práva

Po letnej prestávke sa poslanci znovu púšťajú do práce. Tento týždeň sa budú venovať dlhodobému rozpočtu, ľudským právam a koronavírusu.

Rozpočet a hospodárska obnova

Členovia rozpočtového výboru budú v utorok diskutovať o dlhodobom rozpočte EÚ, reforme vlastných zdrojov Únie a ozdravnom hospodárskom pláne po koronakríze. O týchto témach práve prebiehajú rokovania s ministrami členských štátov (Rada EÚ).

Koronavírus

Do výboru pre verejné zdravie v stredu zavíta riaditeľ Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Dr Andrea Ammon. Poslancov oboznámi s najnovším vývojom pandémie COVID-19. Členovia výboru budú hlasovať o aktualizácii Európskeho mechanizmu civilnej obrany. Vďaka nemu sa počas boja proti koronavírusu podarilo vytvoriť spoločnú európsku rezervu zdravotníckeho vybavenia, ako sú napríklad ventilátory.

Ľudské práva

Poslanci z podvýboru pre ľudské práva budú v pondelok diskutovať o situácii v oblasti ľudských práv v Konžskej demokratickej republike s Dr Denisom Mukwegem, nositeľom Sacharovovej ceny 2014 a Nobelovej ceny 2018. Dr Mukwege sa v KDR stará o obete znásilnení. Za jeho verejnú kritiku porušovania ľudských práv, sexuálneho násilia na ženách a zabíjania v jeho krajine sa mu nedávno vyhrážali smrťou.

Rómovia

Výbor pre občianske slobody bude v stredu hlasovať o správe o implementácii národných stratégií na integráciu Rómov, ktorých cieľom je bojovať proti negatívnemu vnímaniu rómskeho obyvateľstva v Európe.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Umelá inteligencia

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa bude vo štvrtok diskutovať o príležitostiach a výzvach, ktoré so sebou prináša rozvoj nových technológií vrátane umelej inteligencie a ako by sa EÚ mala postaviť k regulácii týchto odvetví.

Detská rakovina

Európsky parlament sa zapojí do celosvetovej iniciatívy na zvyšovanie povedomia o detskej rakovine s názvom Gold September a tento týždeň bude vysvecovať svoje budovy na zlato. Boj proti rakovine je pre EÚ jednou z jej priorít. Parlament nedávno zriadil aj osobitný výbor pre boj proti s rakovinou.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices