Milo Djukanovič PHOTO: © European Union- EP.

V parlamentných voľbách v Čiernej Hore triumfovala strana prezidenta Djukanoviča

ČIERNA HORA/v nedeľu sa v Čiernej Hore konali parlamentné voľby, v ktorých zvíťazila Demokratická strana socialistov (DPS) prezidenta Mila Djukanoviča. Po sčítaní skoro všetkých hlasov má vládnuca strana približne 35 percent.

Opozičné zoskupenie Za budúcnosť Čiernej Hory, ktoré je pod vedením Zdravka Krivokapiča a je prosrbské a proruské, vo voľbách oslovilo 33 percent voličov a podľa viacerých expertov má väčšiu šancu na zostavenie vlády ako DPS, ktorá je už 30 rokov pri moci. „Ľudia v Čiernej Hore, prichádza sloboda. Režim padol,“ vyhlásil Krivokapič.

Čiernohorský parlament má 81-členov, z čoho podľa výsledkov má DPS obsadiť 30 kresiel, spolu s tradičnými politickými spojencami však má dostať 40 mandátov. „Počkáme si na konečné čísla a uvidíme, ktorá z dvoch najsilnejších politických strán získa rozhodujúci 41. mandát,“ povedal Djukanovič, ďalej vyzdvihol historické úspechy jeho strany ako napríklad, že sa jeho strana zaslúžila o osamostatnenie Čiernej Hory od Srbska a aj napriek tlaku Ruska stojí pred vstupom do Európskej únie. „Čierna Hora zostane na európskej ceste a bude presadzovať európske hodnoty,“ dodal Djukanovič

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Podľa Djukanoviča snahy proti nemu a jeho vláde vyvíja hlavne Srbská pravoslávna cirkev v Čiernej Hore. V krajine bol predložený zákon o majetku cirkvi, ktorý vyvolal mesiace trvajúce protivládne protesty zo strany Srbov, ktorí predstavujú až asi 30 percent zo 620-tisícovej populácie Čiernej Hory. Podľa nich vláda Djukanoviča použije právny predpis na zabavenie majetku Srbskej pravoslávnej cirkvi. Vládni predstavitelia s tým však nesúhlasia.

Počas volieb v roku 2016 Čierna Hora zmarila pokus o štátny prevrat, ktorý organizovali dvaja ruskí vojenskí spravodajskí dôstojníci. Po neúspešnom puči odsúdili tucet ľudí, hlavne Srbov. Rusko aj Srbsko však opakovane popierali, že stáli za údajným pokusom o prevrat.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices