cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

MZV: Aktualizované cestovné odporúčanie pre všetky krajiny

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vydalo aktualizované cestovné odporúčanie v súlade s odporúčaniami Konzília odborníkov a platným opatrením Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zo dňa 28. augusta 2020, ktoré nadobudne účinnosť 1. septembra 2020.

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Grécka, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarska a Talianska.

Komplexné informácie o hraničnom režime štátov sú zverejnené a pravidelne aktualizované na webovom sídle ministerstva.

Z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do nižšie uvedených regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom:

• Česko – Hlavné mesto Praha, Vysočina;

• Dánsko – Midtjylland;

• Estónsko – Ida-Viru Maakond;

• Grécko – Notio Aigaio, Ionia Nisia, Kentriki Makedonia;

• Írsko – Mid-East, Mid-West;

• Poľsko – Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo, Pomoranské vojvodstvo;

• Rakúsko – Viedeň, Horné Rakúsko, Tirolsko;

• Spojené kráľovstvo – Tayside, North West.

Ministerstvo ďalej odporúča občanom nachádzajúcim sa na území krajín, resp. regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom, na ktoré sa nevzťahuje 2. stupeň cestovného odporúčania, venovať zvýšenú opatrnosť (1. stupeň – výstraha) vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu choroby COVID-19. V tejto súvislosti je potrebné dbať na odporúčania epidemiológov a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

Pre všetky ostatné krajiny sveta nezahrnuté do zoznamu krajín s uvoľneným hraničným režimom naďalej platí odporúčanie necestovať a pri príchode z nich je osoba povinná prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušný regionálny Úrad verejného zdravotníctva v SR, aby ho oboznámili s cestovateľskou anamnézou. Osobám sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Oslobodenie od testu je podmienené absolvovaním nepretržitej 10 dňovej izolácie, na konci ktorej osoba nejaví známky ochorenia COVID-19 a zároveň navštívená krajina mimo zoznamu krajín s uvoľneným hraničným režimom je členskou krajinou Európskej únie. Pravidlá domácej izolácie a organizáciu testovania na ochorenie COVID-19 môže poskytnúť miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR.

Ministerstvo tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle ministerstva, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

V prípade núdze sa môžu občania obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (02 5978 5978).

O mam

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

L. Ď. Nicholsonová: Európsky preukaz uľahčí cestovanie ľudom so zdravotným postihnutím

Európania s preukazom ZŤP sú o krok bližšie k tomu, aby sa im výrazne zlepšili …

Consent choices