Photo: toyota

Novinky zo sveta moderných technológií posúvajú hranice možností

Toyota pripravuje batérie do elektromobilov

Japonský výrobca automobilov úspešne pracuje na elektrickej budúcnosti a výsledkom je funkčný prototyp lítiovo-iónovej batérie s pevným elektrolytom. Nový typ umožní omnoho väčší dojazd pri rovnakej veľkosti v porovnaní so súčasnými lítiovo-iónovými druhmi. Riešenie plánujú odborníci z Toyoty uviesť na trh v roku 2025 s tým, že nabitie priemerného elektrického vozidla bude trvať 15 minút. Takéto batérie sa nabíjajú rýchlejšie, zvyšujú dojazd elektromobilov a majú vyššiu hustotu energie ako v súčasnosti používané druhy. Vedci sa zameriavajú na síru ako aktívny elektródový materiál. Vďaka novinke bude elektromobil rovnako funkčný ako autá so spaľovacím motorom.

Ford vyvíja systém na predvídanie nehôd

Vo svete každoročne zomiera na cestách 1,3 milióna ľudí, čo je asi 3 700 obetí denne. Automobilová doprava je v rebríčku úmrtí na ôsmom mieste. Ako lepšie chrániť ľudské životy? Konzorcium na čele s automobilkou Ford vyvíja spôsob, ktorý na základe údajov z pripojených vozidiel a inteligentných senzorov na krajniciach vozoviek zvýši bezpečnosť a zjednoduší dopravu v mestách. Cieľom bude analyzovať informácie z vozidiel, nainštalovaných zariadení a aj od miestnych úradov. Na ich základe bude môcť presnejšie predvídať príčiny a určovať potenciálne ohniská ohrozujúce bezpečnosť premávky.

Photo: Ford

V Rolls Royce sa len ticho šepká

Majitelia prvých vozidiel Goodwood Ghost oceňujú vynikajúce akustické vlastnosti. Pri tvorbe nového modelu Ghost použil tím odborníkov hliníkový rám, ktorý má vyššiu akustickú odolnosť ako oceľ. Pre izoláciu kabíny od motora navrhli dvojitú stenu a dutiny v aute vyplnili materiálmi pohlcujúcimi zvuk s hmotnosťou až 100 kilogramov. Použili dvojplášťové okná, pneumatiky s akusticko-izolačnou penovou gumou a aj tvar vzduchových kanálov klimatizácie upravili tak, aby ešte lepšie izolovali nežiaduci ruch. Výsledkom je mäkký hlboký zvuk, ktorý klienti vnímajú ako príjemný jemný šepot.

Photo: Rolls Royce

Populárny Papamobil má už 40 rokov

Pred štyridsiatimi rokmi, počas návštevy Nemecka, sa pápež Ján Pavol II. prvý raz viezol v legendárnom perleťovo bielom modeli Mercedes-Benz 230 G so zlatými dekoráciami. Populárne vozidlo získalo prezývku Papamobil. Bola to veľká zmena, pretože dovtedy cirkevní predstavitelia využívali reprezentatívne limuzíny čiernej farby. Lavica pre pápeža v Triede G stála na podlahe vyvýšenej o 40 centimetrov a chránila ju vysoká priesvitná kupola z plexiskla. Pápeža teda mohli kedykoľvek dobre vidieť státisíce divákov, a to aj vďaka špeciálnemu osvetleniu. K pohodliu prispievala aj výkonná klimatizácia, mimoriadne komfortné pruženie a o bezpečnosť sa od roku 1981 staralo nepriestrelné presklenie.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %
Photo: Mercedes Benz

Mini ako tréningové náradie pre Jamajčanov

Členovia Jamajského národného bobového tímu trénujú, aby sa kvalifikovali na Zimné olympijské hry 2022 v Pekingu. V rámci tvrdej prípravy použili na trénovanie aj trojdverové Mini. Pilot bobov Shanwayne Stephens a brzdič Nimroy Turgott sa udržiavali v kondícii aj tak, že si v záhrade vytvorili vlastné zariadenie a namiesto špeciálnych sánok používaných v posilňovni využívali na vytrvalostný tréning vlastné auto. Jednoducho ho tlačili po ulici. Keď sa v Mini UK pred začiatkom leta dozvedeli o netradičnej príprave tejto dvojice, rozhodli sa, že ich tréningové vozidlo vylepšia na Mini Cabrio Cooper okrášlené nezameniteľnými farbami jamajskej vlajky.

Photo: Mini

Slovak Telekom sa snaží aj v čase koronakrízy

Aj počas obmedzeného režimu fungovania ekonomiky v súvislosti s koronavírusom sa Slovak Telekomu darilo pokračovať v rozširovaní pokrytia optickej siete. Operátor tak prekročil nový míľnik 700 tisíc domácností. V regióne strednej Európy sa firma radí ku krajinám, ktoré výrazne napredujú s pokrývaním optiky. Za uplynulých 18 mesiacov stúplo pokrytie takmer o 150 tisíc domácností, čo prispelo aj k celkovému naštartovaniu ekonomiky. Pokrytie optickou sieťou prekonalo aj rozširovanie VDSL, ktorá je k dispozícii pre 684 tisíc domácností. Dobrou správou je, že už takmer 95 percent populácie na Slovensku má prístup k sieti 4G v 84 lokalitách. 

O Juraj Turis

Consent choices